طلاق توافقی
یکی از طرق انحلال عقد نکاح دائم میان زوجین، طلاق می باشد. طلاق به اشکال گوناگونی می تواند واقع شود. ممکن است طلاق به درخواست مرد یا زن باشد و در هرکدام از این موارد نحوه رسیدگی به دعوای طلاق متفاوت خواهد بود. یکی از ساده ترین و سریع ترین راه های طلاق، طلاق توافقی است که با حصول توافق میان زوجین محقق خواهد شد.
ادامه مطلب | قانون حمایت خانواده
تفاوت طلاق توافقی
یکی از مهم ترین تفاوت ها بین طلاق توافقی و سایر اقسام طلاق، بنا به ماده 25 قانون حمایت خانواده، اجباری بودن جلسات مشاوره زوجین پیش از تشکیل جلسات دادگاه می باشد. زوجین ابتدا به دادگاه خانواده محل سکونت خود رجوع نموده و در آنجا درخواستی مبنی بر طلاق توافقی ارائه می نمایند و در اینجا دادگاه خانواده موضوع را به یکی از مراکز مشاوره ارجاع خواهد داد. همچنین زوجین می توانند از ابتدا به یکی از مراکز مشاوره رجوع نموده و پس از گذراندن جلسات مشاوره به دادگاه خانواده مراجعه نمایند.
بیشتر بخوانید در | وکیل خانواده
صلح و سازش
مراکز مشاوره سعی در ایجاد صلح و سازش میان زوجین می نمایند و اگر صلح و سازش حاصل شده و زوجین از طلاق منصرف شوند، با تنظیم صورت جلسه پرونده بایگانی می گردد و موضوع به دادگاه خانواده ارجاع نمی شود. اما در صورت عدم حصول توافق، مرکز مشاوره توافق نامه ای در رابطه با موارد مختلف از جمله مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت فرزندان و … مکتوب نموده و جهت اخذ تصمیم نهایی به دادگاه خانواده خواهد فرستاد. مرکز مشاوره به هیچ وجه داوری یا انشای رای نمی نماید و صرفا نقش مشاوره ای دارد تا شاید بتواند زوجین را از انجام طلاق منصرف نماید.
بیشتر بخوانید | ارث زن از شوهر
یکی از نکات مهم و قابل توجه در طلاق توافقی این است که در برخی موارد زوجه بخشی از مهریه خود را می بخشد تا زوج راضی به طلاق شود، در این شرایط به منظور این که زوجه بعدها نتواند به آنچه که بخشیده است رجوع نماید، ضروری است در توافق نامه مذکور حق رجوع به مابذل اسقاط شود.
شرایط طلاق توافقی
علاوه بر توافق نامه تنظیم شده در مرکز مشاوره، احراز عدم بارداری زوجه نیز حائز اهمیت می باشد. زوجه بایستی با مراجعه به آزمایشگاه گواهی عدم بارداری خود را اخذ نموده و به همراه توافق نامه فوق الذکر تقدیم دادگاه نماید. باید توجه داشت که در صورت یائسه بودن زوجه نیازی به اخذ گواهی عدم بارداری نخواهد بود. همچنین اگر میان زوجین نزدیکی واقع نشده و زوجه باکره باشد، زوجه بایستی به جای اخذ گواهی عدم بارداری با معرفی نامه دادگاه به پزشکی قانونی مراجعه نموده و پس از انجام معاینات لازم، گواهی سلامت بکارت اخذ نماید.
زوجین پس از گذراندن جلسات مشاوره، به همراه توافق نامه تنظیم شده و گواهی عدم بارداری زوجه به دادگاه خانواده رجوع می نمایند. دادگاه با بررسی های لازم اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید. گواهی عدم امکان سازش تصدیقی است که دادگاه به زوجین اعطا نموده تا به کمک آن بتوانند از آثار طلاق، از جمله ثبت آن در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق استفاده نمایند.
کواهی عدم امکان سازش
باید توجه داشت که گواهی عدم امکان سازش متفاوت از حکم طلاق می باشد. تنها در صورتی که طلاق به درخواست زوج یا طلاق توافقی باشد، دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می نماید.
شایان ذکر است که دادگاه خانواده در رسیدگی به درخواست طلاق توافقی نیازی به صدور حکم در رابطه با موارد مختلفی از جمله مهریه، نفقه زوجه و فرزندان، حضانت فرزندان و … ندارد و تمامی این موارد منوط به توافقی است که پیش تر میان زوجین حاصل شده است. به همین دلیل است که پروسه طلاق توافقی در مقایسه با سایر اقسام طلاق سریع تر پیش می رود.
مهلت طلاق بعد از گرفتن گواهی
پس از صدور گواهی عدم امکان سازش، زوجین سه ماه مهلت دارند تا با در دست داشتن این گواهی و مدارک مربوطه به یکی از دفاتر رسمی ازدواج و طلاق رجوع نمایند. پس از گذشت سه ماه از صدور گواهی عدم امکان سازش، در صورت عدم تحویل این گواهی به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق و یا تحویل گواهی و عدم حضور یکی از زوجین در دفتر رسمی ازدواج و طلاق یا عدم تحویل مدارک لازم، گواهی عدم امکان سازش از درجه اعتبار ساقط می گردد. بی اعتبار تلقی شدن گواهی عدم امکان سازش منجر به بی اعتبار شدن توافقات مالی و غیرمالی زوجین نیز می گردد. جاری شدن صیغه طلاق و مراحل ثبت آن در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق انجام خواهد شد و به این ترتیب طلاق توافقی انجام می پذیرد.
غیبت زوجه
در صورتی که زوجه پس از تحویل گواهی عدم امکان سازش به دفتر رسمی ازدواج و طلاق، در موعد مقرر در دفترخانه حاضر نشود؛ زوج می تواند با تحویل حقوق مالی زوجه به اجرای احکام دادگاه صادرکننده گواهی عدم امکان سازش، تقاضای جاری شدن صیغه طلاق و ثبت آن را نماید. در این صورت مراتب مربوطه به زوجه اطلاع رسانی می شود و هزینه های نگهداری از حقوق مالی زوجه که پیش تر توسط زوج تقدیم شده بود، به عهده زوجه خواهد بود.
بیشتر بخوانید در | وکیل خانواده
گاه ممکن است شوهر از جهت پرداخت حقوق مالی همسر خود چون مهریه و نفقه اظهار عجز و ناتوانی نماید. در این شرایط، پس از تسلیم گواهی عدم امکان سازش به دفترخانه، زوج می تواند دادخواست اعسار و تقسیط مهریه را به دادگاه صالح تقدیم نماید و سپس گواهی تقدیم این دادخواست را به دفترخانه مربوطه تحویل دهد. در این صورت اعتبار گواهی عدم امکان سازش منحصر به سه ماه نخواهد بود و تا زمان تعیین تکلیف اعسار شوهر معتبر خواهد بود.
بیشتر بدانید
ثبت تمام اقسام طلاق از جمله طلاق توافقی در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق ضروری است و ثبت آن نیز منوط به آن است که پیش تر گواهی عدم امکان سازش از جانب دادگاه صالح صادر شده و تقدیم دفترخانه شده باشد.
قانون حمایت خانواده در ماده 49 برای مردی که بدون ثبت در دفاتر رسمی همسر خود را طلاق دهد، مجازات در نظر گرفته است. این مجازات عبارت است از الزام به ثبت طلاق و پرداخت جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت. همچنین سردفتری که بدون اخذ گواهی عدم امکان سازش، اقدام به ثبت طلاق زوجین نماید، به مجازات انتظامی محکوم خواهد شد.
سخن پایانی
گروه حقوقی آریان دادوش متشکل از وکلای برجسته و با تجربه ای است که می توانند در حوزه حل دعاوی خانوادگی کمک های شایانی به شما نمایند و شما را به سمت پیروزی در دعاوی خود رهنمون نمایند. گروه حقوقی آریان دادوش درصدد است تا موکلین به صورت شفاف در جریان پیشرفت پرونده خود قرار گیرند. شما می توانید به صورت تلفنی، تمام وقت و رایگان از خدمات حقوقی این موسسه بهره مند شوید.
3 دیدگاه. جدید
واقعانمیدونم چجوری ازتون تشکرکنم خیلی کمکم کردیددمرسی واقعا🌹🙏🏻
در طلاق توافقی با هم زن و شوهر بروند محضر؟
بله هر دو باید حضور داشته باشند