تعریف عقد بیع

 

اگر بخواهیم تعریف عقد بیع را به زبان بسیار ساده و روان شرح دهیم می‌توانیم عقد بیع را  معامله و قراردادی بنامیم که در آن یک طرف در ازای گرفتن مال یا پول و یک عوض معلوم  مالکیت مال خود را به طرف دیگر می‌دهد.

 

مطلب مرتبط | عقد بیع چیست

 

در عقد بیع که به صورت خرید و فروش انجام می‌شود شخصی که مالکیت مال خود را به طرف مقابل انتقال می‌دهد فروشنده و طرفی که مبلغ و پول را پرداخت کرده و مالک  جدید مال خواهد شد را خریدار می‌نامیم.

 

ادامه مطلب | عقد بیع در قانون مدنی

 

 

بیع در لغت به معنای خرید و فروش و فروختن می‌باشد ،  اما در قانون مدنی بیع تملیک عین به عوض معلوم تعریف شده است  در ادامه به موارد و نکات مربوط به عقد وی خواهیم پرداخت البته برای تکمیل اطلاعات خود می‌توانید مقالاتی را که حول محور عقد بیع لینک آنها را بالاتر قرار داده‌ایم مطالعه فرمایید .

 

مطلب مرتبط | وکیل ملکی حقوقی

آریان دادوش | تعریف عقد بیع

تعریف عقد بیع
تعریف عقد بیع

 

عقد بیع چیست

 

همانطور که پیشتر هم گفتیم بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم.

با توجه به ماده ۳۳۸ قانون مدنی بیع عقدیست لازم تملیکی معوض اصولاً رضایی و مبیع در آن عین است نه منفعت یا حق .

البته ضرورتی ندارد که عوض مقرر شده در بیع حتماً پول باشد اطلاق ماده بر آن است که این عوض می‌تواند کالا یا خدمات باشد اما حتماً مبیع عین است و نمی‌تواند منفعت یا حق و چیز دیگری باشد .

 

واژه عین در این ماده برای تمییز دادن بیع  از عقد اجاره است و در مقابل منفعت قرار می‌گیرد  چرا که در عقد اجاره ما می‌توانیم منفعت یک عین را اجاره دهیم ولی عقد بیع اینگونه نخواهد بود .

عین مالی است که معمولاً وجود مادی و محسوس دارد و به طور مستقل مورد معامله قرار می‌گیرد در حالی که منفعت ثمره تدریجی از عین است و همین بهره‌برداری تدریجی از عین دیگر ،  ضابطه تفکیک این دو مفهوم است.

در عقد بیع به علت معوض بودن ذات عقد حق حبس موجود است ، در این راستا با حق حبس در مقاله راه های انحلال قرارداد و در بخش خیارات اندک توضیحی دادیم . حق حبس به معنای ساده یعنی من مال را وقتی به تو میدهم که تو ثمن را به من پرداخت کنی حق حبس دو طرفه است همچنین خریدار هم میتواند بگوید من وقتی ثمن را میدهم که تو مال را بدهی.

 

ادامه مطلب | وکیل ملکی تهران

آریان دادوش | وکیل ملکی حقوقی

مسلوب المنفعه چیست

 

در تعریف عقد بیع در قانون مدنی و مطالبی که راجع به آن در این کتاب آورده شده است و چکیده نکاتی که دکترین حقوقی راجع به عقد بیع گفته اند  می‌توانیم کلمه مسلوب المنفعه را ببینیم .

چنانچه منفعت  مالی در اثر قرارداد به شخص دیگری منتقل شده باشد آن عین را مسلوب المنفعه می‌نامند ،  انگار که منفعت از آن عین سلب شده است .

 

البته خالی از لطف نیست که مقاله انواع عقود و آثار آنها را نیز مطالعه فرمایید چرا که در این مقاله ملکی حقوقی ، گروه حقوقی آریان دادوش  درباره جایگاه عقد بیع و ماهیت آن که پیشتر هم گفته شد که عقد بیع عقدی لازم ، تملیکی ، معوض و اصولاً رضایی است  صحبت شده است و معنای هر  یک از این مفاهیم در این مقاله شرح داده شده است .

 

 

حق فروش در عقد بیع

 

همانطور که از ظاهر مفهوم حق فروش می‌توانیم برداشت کنیم باطن آن هم همین معنا را می‌دهد حق فروش به معنای حقی است که  مالک دارای آن است و می‌تواند عین خود را بفروشد .

حال قانون مدنی در رابطه با حق فروشی که بعد از معامله عقد بیع شکل می‌گیرد اینگونه گفته است :

سلب حق فروش دائم از خریدار خلاف مقتضای عقد ب و ماده ۹۵۹ قانون مدنی است ولی ایجاد محدودیت متعارف مثل اینکه خریدار تا ۲۰ سال حق فروش نداشته باشد صحیح است پس می‌توان گفت که حق فروش به طور دائم نمی‌تواند از خریدار مبیع سلب شود .

 

عقد بیع در قانون مدنی
عقد بیع در قانون مدنی

 

تفاوت عقد بیع و معاوضه

 

در رابطه با تفاوت عقد بیع و معاوضه می‌توان اینگونه گفت که هرگاه قصد طرفین بر آن باشد  که یکی از دو عوض مبیع و دیگری بهای آن باشد ،  قرارداد مذکور بیع بوده و چنانچه خواسته باشند دو چیز را بی هیچ امتیازی با هم مبادله کنند توافق آنان تابع قواعد معاوضه خواهد بود،  در این مطلب از تاثیرگذاری بهای عین در عقد بیع سخن گفته شد .

 

 اجاره به شرط تملیک

 

سوالی که برای بسیاری از حقوقدانان در رابطه با تعریف عقد بیع بوجود می‌آید  این است که  در اجاره به شرط تملیک در انتها  مالکیت مال به مستاجر و یا به طور کلی خریدار خواهد رسید حال این اجاره به شرط تملیک در زمره عقد اجاره  قرار می‌گیرد و یا عقد بیگ در پاسخ باید گفت که اجاره به شرط تملیک از عقود معین بوده که شرایط آن تابع عرف تجارت است از نظر تحلیل حقوقی عقد اجاره است با وعده بیع  ،  در نتیجه می‌توان از دو زاویه اجاره به شرط تملیک را نگاه نمود .

 

بیع معلق

 

در تعریف عقد بیع و نکات مربوط به آن اصطلاحی به نام بیع معلق به چشم می‌خورد ،  چنانچه مالی با اقساط دراز مدت به تصرف دیگری داده شود که با پرداخت آخرین قسط خود به خود به ملکیت متصرف درآید عمل حقوقی واقع شده بیع معلق است ،

معلق علیه  در فرض اخیر به شرط حفظ مالکیت مشهور است ،  اما اگر سبب انتقال به وجود نیامده باشد و انتقال ملکیت نیاز به ترازوی دوباره یا اراده یکی از طرفین داشته باشد عمل حقوقی واقع شده اجاره همراه با وعده بیع است که در  پاراگراف قبلی توضیح داده شد .

 

آریان دادوش | تعریف عقد بیع

وکیل ملکی حقوقی

 رضایی بودن عقد بیع

 

پس از توافق بایع و مشتری در مبیع و قیمت آن عقد بیع به ایجاب و قبول واقع می‌شود ممکن است بیع به داد و ستد نیز واقع گردد .  تعریف ماده ۳۳۹ قانون مدنی در رابطه با رضایی بودن عقد بیع و یا معاطات  اینگونه بود .

گاه صرف ایجاب و قبول برای وقوع بی کافی نیست و نیاز به قبض ( بیع صرف )  یا تشریفات خاصی را دارد  مثل فروش اموال دولتی از طریق مزایده .

قبض در حقوق عبارت از استیلاء مشتری بر مبیع است و اقباض در حقوق عبارت از تحویل دادن مورد تعهد به متعهد له یا قائم مقام قانونی او ،  بیع صرف هم نوعی از عقد بیع است که در آن یکی از مبیع یا ثمن و یا هر دوی آنها طلا یا نقره می‌باشند .

 

عقد بیع چیست
عقد بیع چیست

 

 قولنامه وعده متقابل بیع

 

در تعریف عقد بیع می‌توانیم به قولنامه یا همان وعده متقابل بیع نیز اشاره کنیم ،  چرا که نتیجه قولنامه در آینده  عقد بیع خواهد بود  قولنامه عقدی عهدی لازم می‌باشد .

چنانچه شخص به تعهد خویش در قولنامه مبنی بر فروش یا خرید ملک اقدام نکند متعهد له می‌تواند الزام متعهد به انشا عقد بیع را از دادگاه درخواست کند ،  و در صورت امتناع متعهد دادگاه به نمایندگی از متعهد سند وی را امضا خواهد کرد .

تعیین وجه التزام در قولنامه خسارتی است که ناقض قرارداد باید بپردازد ولی صرف تعیین وجه التزام امکان الزام متعهد به اجرای تعهد را علی الاصول  از بین نمی‌برد البته متاهل له نمی‌تواند هم متعهد را به اجرای قرارداد ملزم کند و هم خسارت ناشی از عدم اجرای تعهد را مطالبه نماید زیرا خسارت بدل و جانشین تعهد اصلی است .

 

آریان دادوش | تعریف عقد بیع

 

 

سخن پایانی

 

در مقاله تعریف عقد بیع سعی بر این بود که دیدگاهی متفاوت نسبت به عقد بیع داشته باشیم و نکات و مواردی را که در حالت عادی آنها را  مشاهده نمی‌کنیم  در این مقاله توضیح دهیم .

موضوع قولنامه و یا همان وعده متقابل عقد بیع  یکی از همین موارد می‌باشد که  به صورت مختصر در این مقاله راجع به آن گفته شد البته شما می‌توانید با مطالعه مقالاتی که گروه حقوقی آریان دادوش حول محور قولنامه ، تعریف قولنامه و همچنین دعاوی که  از تنظیم قولنامه نشئت می‌گیرند اطلاعات خود را راجع به  این موضوع بالا ببرید .

 

وکیل ملکی تهران | تعریف عقد بیع

 

وکلای گروه حقوقی آریان دادوش  و به خصوص وکلای متخصص ملکی آریان دادوش  با تکیه بر دانش و  تجربه‌ای که طی سال‌ها دست رنج در  دعاوی ملکی و اختلافات دیگر  کسب نموده‌اند تنها یک توصیه به شما خوانندگان و دوستان عزیز خواهند داشت آن هم این است که قبل از هرگونه اقدامی به خصوص اقدامات حقوقی همچون تنظیم سند رسمی ،

معاملات و قراردادها و همچنین خرید و فروش ملک با یک وکیل متخصص ملکی یا وکیل قرارداد ها مشورت نمایید و الزاماً با ایشان به جلسه موردنظر تشریف فرما شوید .

 همچنین در صورت  بروز اختلاف و تمایل به اقامه دعوای خود با یک وکیل متخصص در آن زمینه مشورت کنید برای گرفتن مشاوره از وکلای گروه حقوقی آریان دادوش می‌توانید با شماره ۰۹۱۲۴۱۸۴۵۰۷ تماس گرفته و بعد از مطرح نمودن مشکل خود به طور رایگان با وکیل  مربوط مشورت نمایید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524