موضوعی که امروز میخواهیم درباره آن باشما صحبت کنیم ابطال سند رسمی به علت وجود معارض میباشد .امروزه کلاهبرداران از هیچ راهی برای دزدیدن مال مردم و فریب آنها دریغ نمیکنند .
ادامه مطلب | وکیل ملکی حقوقی
آریان دادوش با سابقه نزدیک به 20 سال فعالیت صادقانه و متعهدانه و با جلب رضایت موکلان خود راهنما و همراه شما در تمامی امور ملکی و پرونده های حقوقی شما خواهد بود..
شاید شما هم شنیده باشید که بعد از انجام یک بیع و تنظیم سند ، شخص خریدار متوجه میشود که قبلا این مال به فرد دیگری فروخته شده است ،یکی از موارد وجود سند معارض این است ، اگر این اتفاق افتاد خریدار باید چه اقداماتی را انجام دهد.
در ابتدا بهتر است قبل از انجام هر معامله ای با یک وکیل مجرب مشورت نماییم تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود بالاخص معاملات ملکی ولی اگر به هر دلیلی فریب افراد بی اخلاق و کلاهبردار را خوردیم باید چه کنیم
بیشتر بخوانید | الزام تنظیم سند رسمی
انواع سند
ابتدا سوالی که برای خیلی از افراد در معاملات ملکی که میخواهند دعاوی ابطال سند رسمی به علت وجود معارض را مطرح کنند پیش میاید این است که اگر شخص مبایعه نامه داشت بازهم میتواند این کار را انجام دهد و یا اگر سند رسمی بود چطور ؟
در پاسخ باید گفت بله اما بهتر از قبل از آن خلاصه توضیحاته داده شده درباره سند را مطالعه نمایید.
به طور کلی به هر نوشته ای که در مقام دعوا و طرح ادعا یا دفاع در دادگاه به کار رود را سند میگویند. در اصطلاح زمانی یک نوشته سند است که دارای امضا اثر انگشت و یا مهر شخصی باشد.اسناد از ادله اثبات دعوی در مراجع میباشند.با توجه به ماده 1287 قانون مدنی :
- سند رسمی : به سندی میگویند که در دفاتر اسناد رسمی و یا نزد مامورین رسمی که در حدود صلاحیت آنها میباشد و بر اساس مقررات قانونی هستند تنظیم شده اند. در اینجا مامور رسمی شخصی است که ماموریتش در قانون پیشبینی شده است حال چه در یک ارگان دولاتی باشد و چه غیر دولتی.
- سند عادی : به اسنادی که برعکس سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی تنظیم نشده اند و یا نزد سایر مامورین رسمی که در حوزه اختیاراتشان میباشد تنظیم نشده .
- هر گاه سند به وسیله یکی از مامورین رسمی تنظیم اسناد تهیه شود ، اما مامور صلاحیت تنظیم آن سند را نداشته باشد و یا رعایت ترتیبات مقرره قانونی را در تنظیم سند نکرده باشد ، سند در صورتی که دارای مهر و امضای طرفین باشد ، عادی است.
- زمانی که سند عادی نسخه های متعدد داشته باشد، هر یک از آنها در صورتی معتبر است که امضای اصل داشته باشد.
- تاریخ در این اسناد فقط درباره اشخاصی که شرکت در تنظیم آنها داشته و ورثه آنان و کسی که به نفع او وصیت شده است اعتبار خواهد داشت.
در رابطه با انواع سند و نکات مهم آنها در مقاله ای دیگر به طور مفصل توضیح داده ایم برای کسب اطلاعات بیشتر راجعبه اسناد و نکات آنها میتوانید با کلیک بر روی لینک مقاله زیر آن را مطالعه نمایید.
بیشتر بدانید | سند عادی و سند رسمی
آریان دادوش | ابطال سند رسمی به علت وجود معارض
ابطال سند رسمی به علت وجود معارض
ابطال سند در خصوص معاملات ملکی به دو دسته تقسیم خواهد شد :
- ابطال سند عادی یا مبایعه نامه
- ابطال سند رسمی
در رابطه با شرایط ابطال مبایعه نامه در یک مقاله دیگر به طور مفصل صحبت نموده ایم و توصیه میکنیم که آن را مطالعه نمایید. به طور خلاصه باید گفت به علت اینکه شروط ذکر شده در مبایعه نامه توسط یکی از طرفین انجام نشده است طرف مقابل با ارائه مستندات به مرجع ذی صلاح میتواند قرارداد را منحل کند البته استثناتی هم هست که به ابطال مبایعه نامه می انجامد همچنین از اقاله و خیارات هم نمیتوان گدشت.
ابطال سند رسمی
در رابطه با ابطال اسناد رسمی باید گفت تنها راه حل آن پیگیری ابطال سند رسمی از طریق دادگاه حقوقی صالح است در هنگامیکه مدارک و مستندات شما کامل است ، کار ساده ای نخواهد بود و مناسبتر این است که از یک وکیل متخصص ملکی مشورت بگیرید.
اسناد رسمی برخلاف باقی اسناد به علت اعتبار بالایی که دارند فقط تحت شرایط خاصی باطل خواهند شد که در نهایت هم دادگاه حقوقی رای به ابطال را صادر خواهد کرد نه دفاتر اسناد رسمی و باقی مراجع.
خواهان موضوع ابطال سند رسمی باید واجد و شرایط این دعوی باشد وگرنه وقت و هزینه خود را صرف کرده و به نتیجه نخواهد رسید همچنین باید با روند رسیدگی و اقدامات لازم هم آشنا باشد. از جمله شرایطی که میتوان در صورت وجود برای ابطال سند رسمی اقدام نمود :
جعلی بودن سند رسمی
همانطور که از نام آن پیداست هنگامی که جاعلان و کلاهبرداران سندی جعلی برای ملک خود فراهم میکنند با این سند اقدام به کلاهبرداری مینمایند ، حتما استعلام سند را از طریق کد رهگیری و کد ملی شخص مقابل در سامانه املاک و مستغلات کشور دریافت کنید ، در غیر این صورت میبایست با جمع آوری مستندات خود دعوی ابطال سند رسمی را مطرح نمایید.
در رابطه با ادعای جعل در قانون مواد 219 تا 222 قانون آیین دادرسی مدنی به آنها اشاره کرده است همچنین مواد 92 تا 99 :
ماده 219 – ادعای جعلیت نسبت به اسناد و مدارک ارائه شده باید برابر ماده 217 این قانون با ذکر دلیل اقامه شود،مگر اینکه دلیل ادعای جعلیتبعد از موعد مقرر و قبل از صدور رأی یافت شده باشد درغیر اینصورت دادگاه به آن ترتیب اثر نمیدهد.
ماده 220 – ادعای جعلیت و دلایل آن به دستور دادگاه بهطرف مقابل ابلاغ میشود.درصورتی که طرف به استفاده از سند باقی باشد، موظف استظرف ده روز از تاریخ ابلاغ ، اصل سند موضوع ادعای جعل را بهدفتر دادگاه تسلیم نماید. مدیر دفتر پس از دریافت سند ، آن را بهنظر قاضی دادگاه رسانیدهو دادگاه آنرا فوری مهر و موم مینماید.
چنانچه درموعد مقرر صاحب سند از تسلیم آن به دفتر خودداری کند، سند از عداد دلایل او خارج خواهد شد.
تبصره – در مواردیکه وکیل یا نماینده قانونی دیگری در دادرسی مداخله داشته باشد ، چنانچه دسترسی به اصل سند نداشته باشد حق استمهالدارد و دادگاه مهلت مناسبی برای ارائه اصل سند به او میدهد.
ماده 221 – دادگاه مکلف است ضمن صدور حکم راجع به ماهیت دعوا نسبت به سندی که در مورد آن ادعای جعل شدهاست، تعیین تکلیفنموده، اگر آنرا مجعول تشخیص ندهد، دستور تحویل آنرا بهصاحب سند صادر نماید و درصورتی که آنرا مجعول بداند، تکلیف اینکه باید تمام سند ازبین برده شود و یا قسمت مجعول در روی سند ابطال گردد یا کلماتی محو و یا تغییر داده شود تعیین خواهد کرد. اجرای رأی دادگاه دراینخصوص منوط است به قطعی شدن حکم دادگاه در ماهیت دعوا و گذشتن مدت درخواست تجدیدنظر یا ابرام حکم در مواردیکه قابل تجدیدنظر میباشد و درصورتیکه وجود اسناد و نوشتههای راجعبه دعوای جعل در دفتر دادگاه لازم نباشد، دادگاه دستور اعاده اسناد و نوشتهها را به صاحبان آنها میدهد.
ماده 222 – کارمندان دادگاه مجاز نیستند تصویر یا رونوشت اسناد و مدارکی را که نسبت به آنها ادعای جعلیت شده مادام که به موجب حکم قطعینسبت به آنها تعیین تکلیف نشده است، به اشخاص تسلیم نمایند، مگر با اجازه دادگاه که در اینصورت نیز باید در حاشیه آن تصریح شود که نسبت بهاین سند ادعای جعلیت شده است.
تخلف از مفاد این ماده مستلزم محکومیت از سه ماه تا یک سال انفصال از خدمات دولتی خواهد بود.
معاملات معارض
(ابطال سند رسمی به علت وجود معارض ) که موضوع اصلی این بحث نیز می باشند حقوق مدنی اینگونه تعریف نموده که در صورتی که نسبت به کل یا جزیی از یک ملک دو بار سند مالکیت صادر شود یا در خصوص حقوق ارتفاقی متعارض باشند. سند مالکیت مؤخر نسبت به سند مالکیت مقدم را معارض گویند و تا زمانی که حکم نهایی دادگاه به صحت آن صادر نشده باشد همچنان به عنوان سند مالکیت معارض تلقی می شود.
مثال بسیار ساده در وجود معامله معارض این است که شخص کلاهبردار ملکی را به دو یا چند نفر فروخته برای تمامی آنها سند زده است در گذشته این اتفاق بیشتر رخ میداد ، در این شرایط معامله مقدم به رسمیت شناخته میشود دلیل آن معارض بودن سند رسمی دوم و یا بعدی با سند رسمی اول است و قابل ابطال خواهند بود .
سوالی که ممکن است پیش بیاید این است افرادی که نفرات دوم و سوم بودند و کلاهشان برداشته شده چه اتفاقی برای آنها خواهد افتاد؟
ادامه مطلب | وکیل ملکی تهران
ابطال سند رسمی توسط اداره ثبت
استسنایی که در رابطه با ابطال سند رسمی به علت وجود معارض نسبت به باقی شرایط ابطال سند رسمی موجود میباشد ، اداره ثبت اسناد در صورت وجود شرایطی خاص میتواند بدون حکم دادگاه سند معارض را باطل نماید.
پیشتر اشاره کردیم در صورت وجود دو سند برای یک ملک ، سند موخر را معارض میگویند و فاقد اعتبار میباشد. هیات نظارت ثبت و در مرحله بالاتر شورای عالی ثبت وظیفه و صلاحیت تشخیص معارض بودن را دارند ، اگر در شرایطی معارض بودن دو سند محرز شود حال اداره ثبت موظف است به شخص دارای سند موخر ابلغ نماید.
محتوای این ابلغ بدین طور است که شخص ظرف دوماه از تاریخ ابلاغ میبایست با مراجعه به دادگاه حقوقی محل وقوع مال غیر منقول و یا همان ملک و گواهی اقامه دعوا را دریافت کند و به اداره ثبت محل تحویل دهد.
اگر در شرایطی دارنده سند مالکیت معارض این اقدامات را بعد از ابلاغ انجام ندهد و دعوای مربوطه را در دادگاه حقوقی صلاحیت دار مطرح ننماید ، حال دارانده سند رسمی مقدم میبایست گواهی عدم طرح دعوا را از دادگاه حقوقی مورد نظر دریافت و به اداره ثبت تحویل دهد.
اداره ثبت هم موظف است سند معارض را باطل نموده و این اقدامات را در ستون ملاحظات ثبت ملک قید نماید و به دارنده سند مالکیت مزبور و دفاتر اسناد حوزه خود اعلام نماید ، این تنها موردی است که ابطال سند رسمی بدون حکم دادگاه صورت میپذیرد.
صوری بودن معامله
صوری بودن معامله هم یکی از شرایطی است که میتوان توسط آن اقدام به ابطال سند رسمی نمود ، به این صورت که طرفین با قصد و نیت دیگری همینطور برای فرار از دینی اقدام به معامله میکنند.
ساده ترین مثال آن معاملاتی است که در جهت فرار از مهریه ، طلب و یا از این قبیل موارد صورت میپذیرد.
اسناد جهت تضمین
یکی از شرایط که امروزه نیز بیشتر مورد بحث دکترین حقوقی میباشد ، اسناد رسمی میباشد که جهت تضمین به طرف مقابل صورت میگیرد ، اما بعد از ادای دین طرف دوم از برگرداندن امتناع میورزد.
به طور مثال ملک و یا ماشینی جهت تضمین در ازای پرداخت قرض خود به نام طلبکار میزند اما بعد از پرداخت بدهی طرف دوم مال را پس نمیدهد در این صورت شخص باید با اقامه دعوی حق خود را پسگیرد.
اقدامات برای ابطال سند رسمی به علت وجود معارض
مراحلی که در تمام دعاوی ابطال سند رسمی از جمله ابطال سند رسمی به علت وجود معارض باید طی شود همگی به یک شکل میباشند بدین صورت کاملا قانونی و با آگاهی کامل از مفاد قانونی و ناهمواری های مسیر باید صورت پذیرد.
توصیه آریان دادوش این است که قبل از هرگونه اقدامی با یک وکیل مجرب ملکی مشورت نمایید چرا که این دعاوی از جمله دعاوی بسیار مهم ملکی میباشند و وکلای مجرب و حاذق در این مسیر تعداد بالایی ندارند.
- خواهان در ابتدا میبایست با مراجعه به یک دفتر خدمات الکترونیک قضایی و طرح دادخواست خود مبنی بر ابطال سند رسمی کار خود را شروع کند ، سپس شرح دادخواست خود را بر اساس شرایطه موجود بنویسد.
- مدارک و مستندات مربوط به هر یک از شرایطی که میخواهد بر پایه آن اقدام به طرح دعوای ابطال نماید را جمع آوری کرده و ضمیمه دادخواست خود نماید.
- در نهایت و با تکمیل دادخواست خود و پرداخت هزینه خدمات الکترونیکه آن را به دادگاه صالح ارسال نماید ، دادگاه با بررسی دادخواست در صورت صلاحیت داشتن از طرفین دعوت مینماید تا در جلسه رسیدگی از ادعاهایشان دفاع کنند و در نهایت با برسی تمام کمال صحبت ها و مدارک و ادله رای را صادر مینماید.
مراجع صالح
مرجع صالح رسیدگی کننده به دعوی ابطال سند رسمی به علت وجود معارض ، دادگاه حقوقی محل وقوع مال غیر منقول و یا همان ملک میباشد به استثنایه شرایطی که در آن سازمان ثبت ابطال سند معارض موخر را برعهده میگرفت ( بالاتر توضیح داده شد. )
سخن پایانی
دعوی ابطال سند رسمی به علت وجود معارض و کلی تر آن دعاوی ابطال سند رسمی به دلایل گوناگون از جمله دعاوی ملکی ثبتی میباشند که از گذشته تا به امروز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بودند چرا که پای سرمایه یک شخص و یک عمر تلاش و مشقت او میباشد.
گروه حقوقی آریان دادوش با سابقه نزدیک به 20 سال فعالیت صادقانه و متعهدانه در زمینه های مختلف حقوقی به خصوص ملکی و تکیه بر وکلای حاذق و مجرب خود راهنمایه شما در مسیر پسگیری حق خویش خواهد بود. به امید روزهای بدون دعوا
1 دیدگاه. جدید
ممنون از مطالب مفید