موضوع مقالهای که در ادامه مطالعه خواهید کرد ابطال سند رسمی میباشد که این امر میتواند در شرایط گوناگونی صورت گیرد .
ادامه مطلب | وکیل ملکی تهران
ابطال سند رسمی میتواند با توجه به شرایطی که به وجود آمده همچون ابطال سند رسمی به علت وجود معارض وجود سند مجعول و یا فقدان شرایط اساسی صحت معاملات میتواند صورت پذیرد که البته در هر مورد وجود ادله و مستندات لازم و اثبات ادعای خویش از نکات راهبردی و کاربردی این امر میباشد .
گروه حقوقی آریان دادوش در ارتباط با مقاله ابطال سند رسمی توصیه میکند مقالاتی که پیشتر لینکشان را قرار دادیم و همچنین مقاله دادخواست ابطال سند مجعول را مطالعه فرمایید .
مطلب مرتبط | شرایط اساسی صحت معاملات
ابطال سند رسمی
همانطور که مستحضر هستید امروزه حجم بالایی از دعاوی حقوقی را در دادگاهها دعاوی مربوط به امور ملکی تشکیل میدهند که دعوای ابطال سند رسمی نیست از دعاوی بسیار رایج ملکی ثبتی میباشد که دلایل گوناگونی از جمله اختلافات شخصی همچنین ادعاهای جعلی و نابجای طرفین و یا افزایش کلاهبرداران و راه های کلاهبرداری منجر به این امر شده اند .
اسناد به طور کلی به عنوان یکی از ادله اثبات دعوی در دادگاهها به دو دسته سند عادی و سند رسمی تقسیم میشوند که البته گفتن این موضوع خالی از لطف نیست که اسناد رسمی قابلیت استناد بالاتری نسبت به اسناد عادی دارند و اگر یک سند به طور رسمی در مراجع صالح و ذیصلاح ثبت شود میتوان به صحت آن اطمینان داشته و به آن در مراجع استناد نمود .
در این صورت بهتر است ابتدا خلاصهای راجع به اسناد و انواع آن و تعریف نسبت به ماهیت آن بدانیم و سپس به سراغ ابطال سند رسمی و دعاوی نشات گرفته از آن برویم چرا که همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم حقوق علمی علمیست از جز به کل یعنی بهتر است که ابتدا تعاریف ابتدایی و جزئیات را نسبت به یک کلیت که میخواهیم صحبت کنیم بدانیم .
انواع سند
اسناد : از نظر حقوق مدنی هر نوشته ای که در مقام دفاع یا دعوا قابل استناد است و دارای مهر یا امضای کسی که سند به او منسوب است میباشد ولی از نظر لغوی هر نوشته یا غیر نوشته ای است که بتوان به آن استناد کرد .
در ماده 1284 قانون مدنی سند اینگونه تعریف شده است : سند عبارت است از نوشته ای که خواهان یا خوانده ( افراد جامعه ) در مقام دعوی یا دفاع به آن استناد می کنند. اسناد حسب ماده 1286 به دو گروه سند عادی و سند رسمی چیست تقسیم می شوند.
مطلب مرتبط | سند عادی و سند رسمی چیست
آریان دادوش | ابطال سند رسمی
بهتر است به طور کامل اسناد رسمی و تعریف آنها را بدانیم ، همچنین آگاه باشیم که سند در چه صورت رسمی تلقی میشود با شناخت کامل این موارد میتوانیم هر سندی که در زمره این موضوعات قرار نگرفت را سند عادی و یا نامی دیگر که در قانون و عرف برای آن شمرده شده است تلقی نماییم.
تعریف سند رسمی با توجه به ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی : اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد رسمی هستند .
شرایط ابطال سند رسمی
همونطور که بالاتر هم مطالعه کردید سند رسمی نسبت به سند عادی قابلیت اجرایی و اثباتی بالاتری دارد و دلیل اینکه افراد هم برای معاملات و قراردادهای خود اقدام به تنظیم سند رسمی در دفاتر ثبت اسناد میکنند همین امر است چرا که بعداً جلوی اتفاقاتی از جمله کلاهبرداری جعل و این گونه موارد را بگیرند ،
البته این بدین معنی نیست که همیشه اسناد رسمی دارای اعتبار و قابلیت استناد بالا هستند چرا که در برخی موارد ممکن است به دلیل نحوه تنظیم سند و یا در مواردی وجود سند جعلی بتوان اقدام به ابطال سند نمود چرا که سند از لحاظ قانونی اعتباری ندارد .
پس سوال بسیار مهمی که مطرح میشود این است که شرایط ابطال سند رسمی چیست و در چه شرایطی میتوان ابطال سند رسمی را از دادگاه حقوقی صالح درخواست نمود .
در پاسخ به سوال شرایط ابطال سند رسمی چیست در ابتدا باید بگوییم مهمترین شرط ابطال سند رسمی این است که بتوان در دادگاه حقوقی مورد نظر ادعای خود را نسبت به ابطال سند رسمی ثابت کرده و رای دادگاه را مبنی بر ابطال سند و معدوم نمودن آن درخواست نمود .
چرا که اسناد رسمی به دلیل اعتبار و قابلیت اجرایی بالای آنها و همچنین به دلیل جلوگیری از وجود روابط ریشه گرفته از ارتشا و جلوگیری از هرج و مرج و شلوغی در رابطه با اثبات جعلی بودن سند و یا دعاوی مختلف مربوط به اسناد رسمی تنها مرجع صالح که میتواند رای به ابطال سند رسمی بدهد
و یا این ادعا را رد کند دادگاههای حقوقی صالح میباشند و هیچ مرجع صالح دیگری از جمله دفاتر ثبت اسناد رسمی و شوراهای حل اختلاف و حتی سازمان ثبت اسناد کشور نمیتوانند این کار را انجام دهند .
سوال بسیار رایج دیگری که در رابطه با شرایط ابطال سند رسمی پرسیده میشود این است که آیا با شهادت شهود میتوان ابطال سند رسمی را در دادگاه اثبات نمود ؟
وکیل ملکی ثبتی گروه حقوقی آریان دادوش در پاسخ به این سوال جوابش مثبت است البته در برخی شرایط او در رابطه با اثبات ابطال سند رسمی توسط شهادت شهود میفرماید :
در برخی دعاوی همچون ابطال اسناد مغایر وقف میتوان به شهادت شهود استناد کرد و با شهادت شهود ابطال سند را اثبات نمود البته به طور کلی شهادت شهود از گذشته جز ادله محکم و قابل استناد محاکم بوده است و در ابطال اسناد رسمی و دعوی ابطال سند رسمی نیز میتوان به آنها استناد نمود اما بهتر از در کنار شهادت شهود ، مستندات ، توضیح درست و صریح خواسته و همچنین لایحه و دادخواست ابطال سند رسمی را به بهترین نحو ارائه دهیم .
برای دریافت مشاوره و مشورت از وکلای ملکی ثبتی گروه حقوقی آریان دادوش میتوانید با شماره تلفن ۰۹۱۲۴۱۸۴۵۰۷ تماس گرفته و بعد از مطرح کردن موضوع خود با وکیل متخصص مربوطه صحبت کنید .
آریان دادوش | وکیل ملکی حقوقی
موارد ابطال سند رسمی
ابطال سند رسمی و به طور کلی اسناد رسمی به دلیل اعتبار بالایی که دارند و همچنین قابلیت استناد آنها که از نحوه رسمی ثبتشان در دفاتر اسناد رسمی و سازمان ثبت اسناد کشور ریشه میگیرد در هر شرایطی ممکن نیست و خواهان دعوی ابطال سند رسمی فقط تحت شرایط به خصوصی به همراه مستندات کافی میتواند اقدام به اثبات ادعای خود و گرفتن رای مربوطه نماید .
موارد ابطال سند رسمی که از مهمترین و رایجترین آنها میتوان به وجود معاملات معارض ، صوری بودن و یا غیر واقعی بودن معامله ، وجود سند مجعول و معاملات جهت تضمین اشاره کرد که البته در مقالات متعدد گوناگونی در رابطه با هر کدام به طور کامل صحبت شده است .
برای اطلاعات از مسیر پیگیری هر یک از این دعاوی ملکی ثبتی میتوانید با کلیک بر روی لینک مقاله مورد نظر که در ابتدای مقاله ابطال سند رسمی نیز قرار نمودیم ، هر یک را مطالعه کنید ،
اما به طور کلی بهتر است در رابطه با اقدام به شروع هر یک از این دعاوی ابطال سند رسمی با یک وکیل مجرب ملکی مشورت نمایید و حتی الامکان پیش از عقد هرگونه از این قراردادها و تنظیم هر یک از آنها به همراه یک وکیل متخصص ملکی به این جلسات مراجعه کنید که مورد اعتماد شما نیز هستند .
معاملات غیر واقعی و صوری
یکی از شرایط اصلی صحت معاملات قصد و رضای طرفین برای انجام آن معامله میباشد در معاملات صوری این رکن مهم که همان قصد و رضاست وجود ندارد و افراد فقط به دلایل شخصی که از نمونه بارز آن میتوان به فرار از دین اشاره نمود دست به انجام این معاملات میزنند ،
به عنوان مثال فردی برای اینکه از مسئولیت پرداختن مهریه به همسرش فرار نماید و شانه خالی کند اموال خود را به طور صوری به نام شخص دیگری به عنوان مثال دوستش یا برادرش یا مادرش ثبت میکند ، حال آیا در این معامله قصر و رضایی بوده است و دوستش یا فردی که اموال خود را به نام او کرده است رضایتی نسبت به این کار داشتهاند در پاسخ باید بگوییم خیر و تمام اینها غیر واقعی بوده و فقط در جهت فرار از دین بوده است .
همسر این فرد میتواند با ادله کافی و اثبات غیر واقعی بودن این معاملات و صوری بودن آن و فرار از دین شوهر ، ابطال سند رسمی را از دادگاه حقوقی صالح بخواهد . لازم به ذکر است که در این شرایط حتی اگر سند ملکی صادر هم شده باشد باز هم میتوان با اثبات صوری بودن معامله اقدام به ابطال سند رسمی کرد .
وجود معامله معارض
یکی دیگر از مواردی که در صورت وجود آن میتوان اقدام به ابطال سند رسمی نمود وجود معاملات معارض میباشد ،
حقوق مدنی دراین رابطه اینگونه تعریف نموده : در صورتی که نسبت به کل یا جزیی از یک ملک دو بار سند مالکیت صادر شود یا در خصوص حقوق ارتفاقی متعارض باشند. سند مالکیت مؤخر نسبت به سند مالکیت مقدم را معارض گویند و تا زمانی که حکم نهایی دادگاه به صحت آن صادر نشده باشد همچنان به عنوان سند مالکیت معارض تلقی می شود.
مثال بسیار ساده در وجود معامله معارض این است که شخص کلاهبردار ملکی را به دو یا چند نفر فروخته برای تمامی آنها سند زده است در گذشته این اتفاق بیشتر رخ میداد ، در این شرایط معامله مقدم به رسمیت شناخته میشود دلیل آن معارض بودن سند رسمی دوم و یا بعدی با سند رسمی اول است و قابل ابطال خواهند بود .
ابطال سند مجعول
از جمله رایجترین موردی که امروزه برای دعوای ابطال سند رسمی اقدام میشود همین ابطال سند مجعول است .
این دعوی در شرایطی مطرح میشود که فردی با جعل یک سند رسمی خود را مالک ملکی معرفی کرده است و حتی توانسته است در دفاتر اسناد نیز با جعل مدارک مربوطه سند را به نام خود ثبت نماید در این شرایط شخصی که ادعای مالکیت اصلی را دارد میتواند با مطرح کردن دعوای ابطال سند مجعول و اقدامات لازم اقدام به اقامه دعوای ابطال سند رسمی کند .
لازم به ذکر است که استثناً در این شرایط شخص با شکایت کیفری و ارسال دادخواست ابطال سند مجعول از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام به اقامه دعوای ابطال سند مینماید ، چرا که در این شرایط طرف مقابل مرتکب جرمی شده است و شخص میبایست با شکایت کیفری و جمع آوری مستندات خود ادعای خود را در دادگاه مربوطه اثبات نماید .
البته اقدام به اقامه دعوای ابطال سند رسمی به علت وجود سند جعلی در شرایطی دیگر نیز مطرح میشود همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم اسناد به طور کلی از ادله اثبات دعاوی در دادگاهها به شمار میروند و ممکن است فردی با جعل یک سند رسمی در اثنای یک دعوای حقوقی حقی را از طرف مقابل بستاند و با استناد به این سند جعلی بخواهد حقی همچون مالکیت را از شخص مقابل بگیرد ،
در این شرایط برعکس مورد اول که فرد در مقام اقامه دعوا قرار داشت در این شرایط فرد در محل دفاع قرار دارد و میبایست تا اولین جلسه دادرسی ادعای جعلی بودن سند مربوطه را در دادگاه حقوقی با ادله خود اثبات نماید
همچنین رای صادره دادگاه را مبنی بر جعلی بودن سند دریافت کند البته اگر به این سند بعد از جلسه اول دادرسی استناد شود و طرف دوم بعد از جلسه اول دادرسی متوجه جعلی بودن سند بشود میبایست تمامی اینها را ثابت نموده و بعد از آن با ادله خود ادعای جعل سند بکند .
معاملات جهت تضمین
از موارد دیگری که میتوان برای ابطال سند رسمی نسبت به آن استناد نمود وجود قرارداد و معاملاتی که جهت تضمین میان دو طرف صورت گرفته است و سندی که از این معاملات حاصل شده است صرفاً فقط برای تضمین موردی دیگر بوده است و نه چیز دیگری ،
به طور مثال شخصی برای تضمین اینکه دین خود را به طرف مقابل پرداخت مینماید ملک خود را مدتی به نام او میزند و سند رسمی به نام طرف مقابل صادر میشود حال بعد از گذشت آن مدت و پرداخت دینش به طرف مقابل آن شخص از بازگرداندن ملک امتناع میورزد حال طرف اول که در ابتدا مدیون بوده است میتواند اقدام به ابطال سند رسمی نماید .
نمونه دادخواست ابطال سند رسمی
دادخواست خامی که در زیر مشاهده میکنید نمونه دادخواست دعوای ابطال سند رسمی میباشد البته با توجه به میتواند بندهای دیگری به آن اضافه شود اما پایه و اساس دادخواست ابطال سند رسمی چیزی است که در پایین مشاهده میکنید :
نمونه دادخواست ابطال سند رسمی
ریاست محترم ……………………..
با سلام ؛
احتراما ، به استحضار می رساند که اینجانب …………………………….. ، فرزند ………………………………. ، به شماره شناسنامه …………………………………….. ، با استناد به مدارک ضمیمه شده ، مالک یک باب آپارتمان به مشخصات ……………………………….. هستم . لکن آقا / خانم …………………………. ، در تاریخ ………………………….. ، آپارتمان مزبور را به شخص ثالثی به نام …………………….. فروخته است که پس از شکایت اینجانب از مشتکی عنه ، ایشان به موجب حکم قطعی صادره از ……………………………….. ، به مجازات فروش مال غیر ، محکوم گردیده اند . لذا با توجه به قطعیت حکم صادره از سوی دادگاه کیفری که اسناد و مدارک مربوط به آن ، ضمیمه دادخواست می باشد ، ابطال سند رسمی تنظیم شده میان مشتکی عنه و خریدار را تقاضا دارم .
نحوه ثبت دادخواست ابطال سند رسمی
قبل از اقدام به شروع دعوی بعد از جمع آوری ادله و مستندات کافی در رابطه با دعوای ابطال سندی که میخواهید آن را اقامه کنید نوبت به ثبت دادخواست ابطال سند رسمی میرسد .
برای ثبت دادخواست ابطال سند رسمی ابتدا میبایست متن دادخواست خود را آماده و تهیه نموده که برای این کار در صورت داشتن دانش لازم و آگاهی نسبت به این موارد میتوانید خودتان هم متن را آماده کنید .
اما تحت هر شرایطی بهتر است با یک وکیل ملکی ثبتی مجرب که مورد اعتماد نیز میباشد مشورت نمایید و در رابطه با مدارک و مستنداتی که تهیه کردید و همچنین دعوایی که میخواهید اقامه کنید صحبت کنید تا بهترین راهی را که میتوانید از طریق آن به نتیجه برسید را پیش روی شما بگذارد .
حال بعد از اینکه این مراحل را طی کردید و دادخواست خود را آماده نمودید میتوانید با مراجعه به نزدیکترین دفتر خدمات الکترونیک قضایی و پرداخت هزینههای مربوط به ثبت و ارجاع آن به مرجع صالح مورد نظر دادخواست خود را ارسال نمایید .
مراجع صالح رسیدگی کننده به دعوای ابطال سند
در رابطه با مراجع صالح رسیدگی کننده به این دعوا میبایست گفت که اگر دعوایی که میخواهید مطرح کنید در زمینه حقوقی باشد که معمولاً دعوای ابطال سند رسمی دعوای حقوقی است به جز دعوایی که از طریق جعل سند رسمی صورت گرفته و فرد با شکایت کیفری آن را پیگیری مینماید ،
پس اصولاً دعوا حقوقی است و مراجع صالح دعاوی حقوقی ملکی ، نزدیکترین دادگاه حقوقی به محل وقوع ملک است و بعد از تهیه مدارک و اسناد مربوطه و ثبت دادخواست خود این دادخواست ابطال سند را میبایست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به دادگاه حقوقی صالح ارجاع دهید .
مدارک و اسنادی که میبایست برای دعوای ابطال سند رسمی تهیه کنید شامل دو بخش هستند :
۱ مدارکی که در هر صورت در دعاوی ابطال سند رسمی و جدای از نوع آن میبایست تهیه شود ، از جمله آنها میتوان به مدارک هویتی ، تنظیم دادخواست و سند رسمی اشاره کرد .
۲ اسناد و ادله و مستنداتی هستند که با توجه به صورت دعوا شما اقدام به تهیه آن مدارک مینمایید .
سخن پایانی
به طور کلی دعوای ابطال سند رسمی جزو رایجترین دعاوی ملکی ثبتی میباشد ، که امروزه نیز به دلایله گوناگونی نه فقط در کشور عزیزمان ایران بلکه در سرار دنیا این دعاوی رو به صعود هستند .
اگر بخواهیم ابطال سند رسمی را به طور خلاصه و برای جمعبندی یک بار دیگر تعریف کنیم ، این دعوا هنگامی رخ میدهد که شخصی به دلایل گوناگونی از جمله وجود معاملات معارض جعلی بودن سند ، سندی که جهت تضمین تنظیم شده است و یا سندی که به علت صوری بودن معامله ثبت شده اقدام به اقامه دعوای ابطال سند رسمی نماید.
که در ابتدا باید شرایط ابطال سند رسمی را داشته باشد و سپس با فراهم کردن مدارک مورد نیاز اقدام به ثبت دادخواست ابطال سند رسمی نماید و بعد از مشخص شدن وقت رسیدگی ادعای خویش را در مرجع صالح مورد نظر اثبات نماید .
به عنوان توصیه پایانی وکلای ملکی گروه حقوقی آریان دادوش ؛ تجربه ثابت نموده مراجعینی که برای تنظیم قرارداد خود و در ضمن آن جلسه از یک وکیل ملکی مجرب کمک میگیرند بسیار کمتر از آن دسته از مراجعینی هستند که بعد از اقداماتی که ندانسته انجام دادهاند و ضرری که به آنها وارد شده ، از وکیل متخصص مربوطه کمک میگیرند .
هدف از این صحبتها این بود که الزاماً پیش از تنظیم هرگونه قرارداد و اقدامی در رابطه با امور ملکی خود با یک وکیل مجرب که مورد اعتماد شما نیز هست مشورت نمایید که جلوی ضرر بزرگتری را خدای ناکرده ، در آینده گرفته باشید .