وکالت بلاعزل چیست

وکالت بلاعزل چیست ؟ در پاسخ به این سوال باید گفت وکالت بلاعزل قرارداد وکالتیست که در آن نمیتوان وکالت را که عقدی جایز است برهم زد و میتوان گفت ویژگی قرارداد وکالت اصطلاحا به صفات عقود لازم نزدیک میشود و دیگر طرفین با اراده خود نمیتوانند آن را فسخ نمایند .

مطلب مرتبط | انواع عقود و آثار آنها

وکالت بلاعزل چیست
وکالت بلاعزل چیست

 

پیش از آنکه به سوال وکالت بلاعزل چیست پاسخ دهیم بهتر است با مفاهیمی از جمله تعریف عقد ، لازم و جایز بودن عقد و نیز تعریف هرکدام آشنا شویم همچنین گروه تحریریه آریان دادوش در این راستا خواندن مقالات مشابه از جمله تعریف عقد بیع و عقد غیرنافذ چیست را برای بالا بردن سطح اطلاعات خود به شما پیشنهاد میکند .

مطلب مرتبط | وکیل ملکی حقوقی

عقد چیست

بهترین تعریفی که در رابطه با عقد از نظز حقوقدانان میتوان گفت ، عقد عبارت است از توافق دو یا چند اراده به منظور ایجاد اثر حقوقی.

تعریف عقد از دیگاه قانون با توجه به ماده 183 قانون مدنی : عقد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آنها باشد. به طور کلی دو ایراد به تعریف قانون وارد است یک اینکه فقط عقد عهدی را تعریف کرذده که در ادامه خواهید خواند.

دوما این تعریف شامل عقود معوض نمیشود  چرا که در عقود معوض دو طرف متعهد میشوند ولی در ماده گفته یک طرف تعهد میکند و طرف دیگر قبول.

مطلب مرتبط | انواع عقد و قرارداد

آریان  دادوش | وکالت بلاعزل چیست

انواع عقد

در قانون مدنی انواع عقود ذکر شده است اما باید گفت که این تقسیم بندی به طور کامل نیست و ما تعدادی دیگر را نیز به آن اضافه خواهیم کرد برای مشخص کردن  انواع عقود و آثار آنها به طور کامل.

 ماده ۱۸۴ قانون مدنی :  عقود و معاملات به اقسام ذیل منقسم میشوند :

لازم

جایز

خیاری

منجز

معلق

 قانون مدنی تقسیم بندی بالا را برای عقود در نظر گرفته است که در آن عقود لازم و جایز در تقابل با هم عقود خیاری جدا و عقود منجز و معلق نیز  مقابل یکدیگر قرار دارند.

بیشتر بخوانید | وکیل ملکی تهران

آریان دادوش | وکالت بلاعزل چیست

انواع عقد و آثار آنها
انواع عقد و آثار آنها

 

 ابتدا به طور خلاصه در رابطه با تقسیم بندی که راجعبه  عقود در قانون گفته شده است تعریفی را برای شما ذکر می‌کنیم :

عقود لازم :  به عقودی گفته می‌شود که با اراده طرفین قابل بر هم زدن نیست مگر در شرایطی خاص.

عقود جایز : به عقودی گفته می‌شود که برخلاف عقود لازم طرفین هر زمان که خواستند و اراده کردند می‌توانند توافق و عقد را بر هم بزنند.

 عقود خیاری : به عقودی گفته می‌شود که ما در آن اختیار بر هم زدن معامله را برای طرفین قرار می‌دهیم . در واقع خود طرفین و طبق توافقشان اختیار برهم زدن معامله را در عقدی که قابل برهم زدن نیست قرار می‌دهند. این عقود در قانون مدنی جدا ذکر شده است و خود نیز زیر مجموعه عقود لازم است.

 عقود معلق : عقودی هستند که اثر آنها یا آثار آنها معلق به وقوع واقعه‌ای است.

 عقود منجز عقودی هستند که آثارش  ابتدا به ساکن و بعد از تحقق  و وقوع عقد کارگذار می‌شود.

عقد لازم و جایز

همونطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم در قانون مدنی تقسیم بندی‌ها به طور کامل  گفته نشده است  و قصد آریان دادوش در این مقاله این است که به طور کامل و مختصر و کاربردی در رابطه با انواع عقود و آثار آنها با شما صحبت کند.

 تقسیم بندی‌هایی هستند که در قانون مدنی وجود ندارند ولی برخی عقود در زیر مجموعه آنها قرار می‌گیرند ،  اولین قسمت موضوعی است که در قانون مدنی نیز به آن اشاره شده است معیار این تقسیم بندی دوام عقد است و بر اساس دوام عقد عقود به دو دسته لازم و جایز تقسیم می‌شوند.

 به طور کلی عقد لازم عقدیست که هیچ یک از طرفین حق فسخ آن را ندارند مگر در شرایطی خاص.

 ماده ۲۱۹ قانون مدنی :  عقودی که بر طبق قانون وارد شده باشد  بین متعاملین و  قائم مقام آنها لازم الاتباع است  مگر اینکه به رضای طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.

مطلب مرتبط | اقاله چیست؟

آریان دادوش | وکالت بلاعزل چیست

عقد لازم همانطور که بیان شد با توجه به اصل لزوم معامله عقدیست که قابلیت برهم زدن و فسخ را ندارد.

 به عنوان مثال در عقد بیع یا خرید و فروش ،  در عقد بیع ماشین یا ملک شما نمی‌توانید بدون دلیل عقد  را فسخ نمایید.  این عقد همچنان پابرجاست تا زمانی که شما حق فسخ داشته باشید و یا در مواردی قانونی بتوانید عقد را منحل کنید.

 در مقابل عقد لازم عقد جایز را داریم همانطور که اشاره شد عقد جایز در مقابل و تقابل عقد لازم است یعنی هر زمانی که طرفین اراده کنند می‌توانند این عقد را فسخ نمایند  مگر در مواردی استثنایی.

وکالت تخصصی ملک
وکالت تخصصی ملک

 

وکالت بلاعزل چیست

بهتر است اینگونه شروع کنیم که فرض کنید من از شما وکالتی دارم، نفع من ایجاب میکند که من را عزل نکنید حالا من چه کار کنم که شما نتوانید مرا عزل کنید؟

1وکالت را به صورت شرط ضمن عقد لازم درج کنیم: یعنی من با شما یک عقد لازمی را منعقد میکنم مثل بیع یک کبریت و ضمن آن وکالت را بر شما شرط میکنم یعنی میگویم من در فلان مورد وکیل شما هستم به این حالت میگویند که وکالت ضمن عقد خارج لازم شرط شده است؛ زیرا عقد پایە ما عقد بیع است. حالا چرا گفتیم خارج لازم؟

 خارج یعنی واقعی، یعنی واقعاً بین من و شما یک بیعی که عقد لازم است واقع شده است (صوری نیست) و ضمن آن این وکالت شرط شده است. در این صورت مادامی که آن بیع (عقد اصلی) پابرجاست این وکالت هم محفوظ است یعنی مادامیکه شرط ضمن عقد محفوظ است این وکالت هم پابرجاست و اگر عقد اصلی یعنی بیع از بین برود مثلاً اقاله شود، فسخ شود و … وکالت هم از بین میرود.

حالا آیا میشود برای جلوگیری از عزل، وکالت را به جای عقد بیع ضمن عقد اجاره شرط کرد؟

بله اما باید توجه داشت که عقد اجاره مدّت دارد و هر زمان تمام بشود، وکالت هم از بین میرود؛ اما تا قبل از انقضای مدّتِ اجاره، وکالت هم به تبع آن پابرجا میماند.عدم عزل وکیل را ضمن عقد لازم شرط کنیم: یعنی موکل ضمن عقد لازم، حقّ عزلِ وکیل را از خود اسقاط کند.
به وکالتی که به این دو صورت انجام شود «وکالت بلاعزل» میگویند .

ماده 679 قانون مدنی : موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند، مگر اینکه وکالت وکیل و یا عدم عزل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد .

سؤال: آیا در همۀ موارد عقد خارج لازم همیشه واقع میشود؟ خیر

.
مثال: دادگاهی حکمی صادر کرده مبنی بر عدم احراز وکالت ضمن یک عقد لازم. به این علت که از طرفین پرسیده بود چیزی به هم فروختید و طرفین نیز اظهار کردهاند که چیزی به هم نفروختهاند، ولی دیوان عالی کشور رأی را نقض کرد. به این استناد که طرفین وقتی در سند رسمی اقرار کرده اند که ضمن عقد خارج لازم این کار را دادگاه حقّ کنکاش ندارد .

مطلب مرتبط | وکیل ملکی تهران

آریان دادوش | وکالت بلاعزل چیست ؟

سخن پایانی

در این مقاله سعی بر این بود که به سوال وکالت بلاعزل چیست طوری پاسخ دهسم که تا حدودی با مفهوم این سوال آشنا شوید ولی ار بخواهیم نگاهی کلی تر به این موضوع داشته باشیم سوالی که بوجود می آید این است که آیا میتوان عقد جایز را ضمن عقد لازم شرط کرد تا دیکر طرفین نتوانند در هر زمانی که خواستند آنرا فسخ کنند ؟

که پرکاربرد ترین آنها همان عقد وکالت است که تبدیل به وکالت بلاعزل میشود .

همچنین خالی از لطف نیست که به این نکته هم اشاره کنیم ، عقد وکالت را میتوانیم ضمن عقد اجاره نیز شرط نماییم اما باید بدانیم که در عقد اجاره زمان دار در پایان مدت عقد اجاره تمام میشود که همراه با آن عقد وکالت نیز اثر حقوقیش را از دست خواهد داد ولی در طول آن مدت طرفین اجازه برهم زدن ارادی را نخواهند داشت.

شما میتوانید برای برقراری ارتباط با وکلای مجرب گروه حقوقی آریان دادوش و دریافت مشاوره در کوتاه ترین زمان و به طور رایگان از طریق تماس ، پیام و همچنین درج دیدگاه خود در سایت آریان دادوش با ما در تماس باشید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524