حتما تا کنون اسم قولنامه و مبایعه نامه به گوشتان خورده است ، اما اگر هم اسمشان را نشنیده اید و یا شنیده اید و مفهومشان را نمیدانید نگران نباشید در هر صورت در آینده ای نزدیک با آنها سرکار خواهید داشت ، مقاله تفاوت قولنامه با مبایعه نامه که در ادامه خواهید خواند به توضیح هر یک و نکات مهم آنها و در نهایت تفاوت این دو پرداخته است.
آریان دادوش | وکیل ملکی حقوقی
گروه تحریریه موسسه حقوقی آریان دادوش با جمع آوری نکات کلیدی و مهم در رابطه با قولنامه و مبایعه نامه همچنین پرسش و پاسخ از وکلای ملکی برجسته و مجرب موسسه سعی نموده است مقاله ای کاربردی برای شما خوانندگان فراهم کند.
مقالات مرتبط دیگری از جمله ابطال مبایعه نامه و شرایط ابطال مبایعه نامه نیز میتواند در جهت آشنایی شما با مفهوم مبایعه نامه کمک بسزایی بکند ، در ادامه به مبحث تفاوت قولنامه با مبایعه نامه خواهیم پرداخت برای این کار بهتر است در ابتدا به مفهوم عقد و انواع آن آشنا شوید.
مطلب مرتبط | انواع عقود و آثار آنها
عقد و انواع آن
عقد را میتوان قرارداد یا پیمانی دانست که یک توافق لازم الااجرا می باشد که میان اشخاص است همچنین حقوق و تکالیف طرفین آن را تعیین می کند.
عقود به دو دسته اند: عقود معین، عقود نامعین (ماده ۱۰قانون مدنی)
عقود معین: عقودی که عنوان و شرایط اختصاصی و آثار آنها در قانون ذکر گردیده است. تأکید میگردد که آثار و شرایط اختصاصی
عقد معین در قانون ذکر شده است ولی گاهی اوقات با عقود مختلط روبرو میشویم
مثل اقامت در هتل که شامل چند عقد بیع، اجاره و … میباشد در این صورت باید آثار کدام یک از عقود را برای آن بار نماییم؛ مثلاً فرد اتاقی را اجاره نموده و برای مثال چند وعدۀ غذاییِ آنجا را خریده است (بیع.) اهمیتِ دانستن این مورد این است که مثلاً در عقد بیع یک سری خیارات اختصاصی مثل خیار تأخیرثمن، خیار مجلس، خیار حیوان وجود دارد که از سایر عقود وجود ندارد.
مطلب مرتبط | عقد بیع چیست
آریان دادوش | تفاوت قولنامه با مبایعه نامه
عقد بیع
وفق ماده 338قانون مدنی بیع عبارتست از «تملیکِ 2 عین به عِوَض معلوم». بنابراین مبیع معمولاً عین است که میتواند غیر عین هم باشد.
سابقاً در درس مدنی دو خواندهایم که عین بر سه قِسم است: عین معین، کلّی و کلّی در معین. بنابراین سه نوع بیع داریم:
.۱بیع عین معین (مثلاً «این» میز را فروختم)3؛
.2بیع کلّی ( ۱۰۰کیلو برنج دُم سیاه فروختم)؛ .
3بیع کلّی در معین ( ۱۰۰کیلو از «این هزار کیلو» را فروختم).
پس تکرار میکنیم که با توجّه به ماده 35۰قانون مدنی سه نوع عین وجود دارد:
.۱عینِ معین (عین خارجی یا عین شخصی)؛
.2عینِ کلّی در معین (در حکم عین معین)؛
.3عینِ کلّی (کلّی فیالذمه).
- عین معین: مالی که در عالَمِ خارج جدای از سایر اموال قابل اشاره باشد؛ مانند: آن خانه.
- کلّی در معین: مقدار معین از مال متساویالاجزاء؛ مانند: ده عدد کمربند از صد کمربندِ یکشکلِ داخل مغازه.
- کلّی: مالی که صفات آن در ذهن، معین و صادق بر افراد عدیده باشد؛ مانند: 3۰کیلو خرمای پیارِم حاجی آباد.
اثر اصلی عقد بیع، یعنی اثر عمدۀ بیع که مورد نظر طرفین بوده است، ایجاد مالکیت برای طرفین نسبت به مبیع و ثمن است. در بیع عین معین، بلافاصله همزمان با انعقاد عقد، تملیک واقع میشود. الف میگوید: «این میز را فروختم» و ب هم میگوید: «خریدم»؛
در این مثال، همزمان با بیع، ب مالک میز میشود. اما در بیع کلّی و همچنین بیع کلّی در معین همزمان با انعقاد عقد، تملیک واقع نمیشود بلکه تملیک با تعیین مصداق واقع میشود. الف میگوید: «صد کیلو برنج دُم سیاه فروختم» و ب هم در پاسخ میگوید:
«خریدم»؛ در این فرض، بیع واقع شد ولی تملیک حاصل نشد. زمانی که الف میرود ۱۰۰ کیلو برنج دُم سیاه را بیاورد و آن را
تحویل دهد تازه تعیین مصداق صورت میپذیرد و همین که بایع، مصداق را مشخص کند، حتی اگر تحویل نداده باشد (مثلاً در راه باشد)، تملیک صورت میگیرد یعنی عینِ کلّی، عین معین میشود. پس در بیع کلّی و کلّی در معین، تملیک با تعیین مصداق است؛
در عقدی که موردِ آن کلّی است در زمان عقد حاصل نمیشود بلکه نتیجۀ چنین عقدی صرفاً پیدایش تعهد یعنی تکلیف قانونی برعهدۀ فروشندۀ مال کلّی است. نکتۀ مهم اینکه بیع در هر حال عقدی تملیکی است یعنی عقد بیع در هر صورت منتهی به تملیک عین به عِوَضِ معلوم خواهد بود .
قولنامه چیست
نیاز بود در ابتدا مفهوم عقد و انواع آن همچنین عقد بیع را بدانیم تا در نهایت به سراغ تفاوت قولنامه با مبایعه نامه برویم.
قولنامه، سندی عادی است که هنگامی که طرفین، آمادگی انعقاد عقد بیع را ندارند، وعده انجام معامله و انعقاد عقد را، در آن، مکتوب می کنند.
قولنامه، نامه یا سندی است که در آن قول یا تعهدی ثبت میشود. بهعبارتی نوعی قرارداد است که آنرا پیش قرارداد یا وعده قرارداد هم مینامند. قولنامه قراردادی است که بر اساس آن دو طرف، متعهد میشوند که در زمان مشخصی به تعهد خود یعنی انتقال مال به دیگری عملکنند. به عبارت دیگر تعهد به انتقال مال در آینده میباشد.
مبایعه نامه چیست
در مقایسه با قولنامه مبایعه نامه مفهومی ساده تر خواهد داشت مبایعه نامه را میتوان به طور خلاصه اینگونه تعریف نمود : مبایعه نامه در فقه و قانون مدنی عبارت است از بیع نامه یا قراردادی که در آن بیع واقع شدهاست. منظور از بیع، دادن مالی است به عوض معلوم یا به عبارتی بیع نامه قراردادی است در رابطه با خرید و فروش مالی بین خریدار و فروشنده که در مقابل دادن مال باید پول یا عوض دیگری پرداخت شود.
بیاد داشته باشیم که مبایعه نامه بیع است درصورتی که قولنامه وعده بیع در آن وجود دارد .
ادامه مطلب | وکیل ملکی تهران
آریان دادوش | تفاوت قولنامه و مبایعه نامه
تفاوت قولنامه با مبایعه نامه
قولنامه به این معناست که دو نفر با هم توافق کنند که در خصوص مالِ مشخّصی، قرارداد بیعی در آینده منعقد کنند. در واقع، دو نفر تعهّد میکنند که مالِ معیّنی را در آینده مورد خرید و فروش قرار دهند؛
اما مبایعه نامه (بیع) به معنای آن است که دو نفر قراردادِ بیعِ مالی را منعقد کنند و آن مال را مورد نقل و انتقال قرار دهند. به عبارت دیگر:
اوّلاً قولنامه توافق دو نفر است مبنی بر اینکه مالی را در آینده مورد خرید و فروش (بیع) قرار دهند؛ بنابراین نسبت به خودش یک قرارداد است و نسبت به بیعی که قرار است در آینده منعقد شود نوعی وعدۀ بیع یا پیشقرارداد است.
دوماً در مبایعه نامه، انتقالِ مالکیت رخ میدهد؛ اما در قولنامه، انتقال مالکیت بدواً رخ نمیدهد بلکه انتقال مالکیت در آینده انجام خواهد شد.
سوّماً در مبایعه نامه نقل و انتقال صورت میگیرد؛ اما در قولنامه، بیعی صورت نگرفته بلکه طرفین متعهد شده اند در آینده بیعی را منعقد کنند.
چهارم اینکه قولنامه نیز مانند عقد بیع (مبایعه نامه) لازم است و قابل فسخ نیست و در صورت فوت یا حجرِ هر یک از طرفین، به قوّتِ خود باقی میماند. با توجّه به آنکه قولنامه، عقدی عهدی و الزامآور است، اگر یکی از طرفین، به تعهد خود عمل نکند، دیگری میتواند الزام او را به انجام تعهد بخواهد.
پنجم اینکه قولنامه نیز عقدی معوّض است، چون دو طرف در برابر هم به طور دوجانبه متعهّد شده اند؛ یکی متعهد شده که مالی را بفروشد و دیگری متعهد شده که همان مال را بخرد.
آریان دادوش | تفاوت قولنامه و مبایعه نامه
سخن پایانی
دعاوی ملکی درصد بالایی از دعاوی حقوقی را در مراجع صالح مربوطه تشکیل میدهند ، یکی از مهم ترین و رایج ترین دعاوی ملکی در رابطه با دعاوی مربوط به قولنامه و مبایعه نامه میباشد که از جمله آنها میتوان به ابطال مبایعه نامه، مطالبه وجه التزام فسخ بیع خرید و فروش ملک و.. اشاره نمود.
توصیه گروه حقوقی آریان دادوش پیش از تنظیم اینگونه قراردادها چه مبایعه نامه و یا قولنامه در صورتی که احساس کردید ، سوالی در ذهنتان شکل گرفته است مشورت با یک وکیل مجرب حقوقی و قراردادها است ، حتی در صورت امکان به همراه وکیل ملکی مجرب به جلسه تنظیم قرارداد تشریف فرما شوید.
آریان دادوش | وکیل متخصص ملکی
تفاوت قولنامه با مبایعه نامه
چرا که با صرف هزینه ای بسیار اندک همچنین صرفه جویی در وقت میتوانید قراردادی کامل و بدور از پشیمانی منعقد کنید و جلوی رخ دادن اتفاقات ناگوار بعد از آن را بگیرید ، بخصوص در حوزه ملکی که مسلما زیان وارد شده بهای سنگینی خواهد داشت.
برای دریافت مشاوره از وکلای مجرب حقوقی و ملکی گروه حقوقی آریان دادوش میتوانید با شماره 09124184507 تماس گرفته و بعد از مطرح کردن سوال خود با وکیل مربوطه مشورت نمایید.