انواع اسناد رسمی

 

مقاله ای که در ادامه مطالعه خواهید کرد به انواع اسناد رسمی در قانون مدنی ، نکات مربوط به آن و همچنین چکیده ای از مطالب مربوط و کاربردی در رابطه اسناد و سند رسمی و سند عادی میباشد که امیدواریم خواندن آن برای شما راه گشا باشد .

 

مطلب مرتبط | تنظیم سند رسمی

 

از مهم ترین ادله اثبات دعاوی در دادگاه ها اسناد رسمی و به طور کلی اسناد میباشند ، همانطور که به طور عامیانه و به شکل اصطلاح میان مردم بسیار شنیده ایم و چه بسا که خود استفاده نمودیم به این صورت که اگر کسی ادعایی میکند به او میگوییم برای اثبات ادعایت سند هم داری .

 

مطلب مرتبط | الزام به تنظیم سند رسمی ملک

آریان دادوش | انواع اسناد رسمی

باتوجه به مطالب فوق و قانون آینن دادرسی مدنی تا به امروز اسناد رسمی از قوی ترین ادله اثبات دعاوی در مراجع صالح به کاربرده میشوند ، به طور کلی میتوان اسناد را البته باتوجه به قانون مدنی به دو دسته سند رسمی و سند عادی تقسیم نمود .

کاربرد اسناد رسمی فقط به عنوان ادله اثبات نیست و فقط از این طریق به علم حقوق گره نمیخورند بلکه یکی از شاخه های بسیار گسترده ای که از انواع اسناد رسمی نشات میگیرد  امور و دعاوی مربوط به  اسناد ملکی ثبتی و همچنین سند مالکیت  میباشد .

در رابطه با انواع دعاوی ملکی ثبتی میتوان به تنظیم سند رسمی ، الزام به تنظیم سند رسمی ، ابطال سند رسمی و … اشاره نمود که در مقالات گوناگونی به آنها اشاره کرده ایم اما دلیل مطرح کردن این شاخه از انواع اسناد رسمی در این بحث این بود که برای داشتن اطلاعات کافی برای ورود به این دعاوی و حداقل رسیدن به یک درک کافی راجع به این امور ملکی نیاز است پیش از آن انواع اسناد رسمی را شناخت و نکات و تعاریف مربوطه را دانست .

 

آریان دادوش | وکیل ملکی تهران

 

انواع اسناد رسمی
انواع اسناد رسمی

 

انواع اسناد

 

اسناد را از جهات مختلف می توان تقسیم کرد ولی مهمترین تقسیم ، همان تقسیم قانون مدنی است که در آن اسناد به دو دسته کلی  اسناد رسمی و اسناد عادي تقسیم شده اند.

در نتیجه با توجه به دیدگاه قانون مدنی در رابطه با انواه اسناد ، دو تقسیم بندی کلی پیش رویمان است یکی سند رسمی و دیگری سند عادی که سند مالکیت از انواع اسناد رسمی و اسنادی دست نویس از جمله مبایعه نامه ها مثالی برای اسناد عادی میباشند.

در ادامه به تعریف هریک به طور جداگانه و نکات مهم مربوط به هرکدام خواهیم پرداخت.

 

 

سند عادی چیست

 

نوع دیگری از اسناد که توسط افراد عادی و بدون دخالت رسمی مامورین دولتی تنظیم شوند نیز، دارای ارزش و اعتبار می باشند. به این موارد اسناد عادی می گویند.

مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی، برای سند رسمی، ویژگی های مشخصی تعیین شده است. بنابراین زمانی که این ویژگی ها و شرایط موجود باشد، سند از نوع رسمی به حساب می آید. در غیر این صورت، به عنوان سند عادی نام گذاری می شود.

پیشتر هم به آن اشاره نمودیم وحالا هم دوباره به قولنامه ها و مبایعه نامه هایی که پیش از تنظیم سند رسمی میان طرفین تنظیم میشود از مهم ترین مثال های اسناد عادی میباشند.

البته نکته بسیاری مهمی که وجود دارد در رابطه به تفاوت میان اسناد عادی و رسمی یکی آثار این اسناد میباشد و دیگری تفاوت هایی ماهیتی است به عنوان مثال در رابطه با انواع اسناد رسمی انکار و تردید به هیچ عنوان عملی نخواهد بود در صورتی که درباره اسناد عادی اینگونه نیست.

پس نتیجه‌ای که می‌توان گرفت این است که بهتر است  به طور کامل اسناد رسمی و تعریف آنها را بدانیم ،  همچنین آگاه باشیم که سند در چه صورت رسمی تلقی می‌شود  با شناخت کامل این موارد می‌توانیم  هر سندی که در زمره این  موضوعات قرار نگرفت را سند عادی و یا نامی دیگر  که در قانون و عرف برای آن شمرده شده است  تلقی نماییم.

 

ادامه مطلب | وکیل ملکی حقوقی

آریان دادوش | انواع اسناد رسمی

سند رسمی چیست

 

با توجه به ماده 1287   قانون مدنی اسناد رسمی اینگونه تعریف شده اند :  اسنادي که در اداره ثبت اسناد و املاك یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مأمورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد رسمی است .           ( 1287)

و اسناد غیر این موارد اسناد عادي می باشند ( ماده 1289 ) هر سند رسمی از برخی عناصر و ارکان تشکیل شده است که از نظر قانون شاکله یک سند رسمی  از این ارکان خواهد بود.

عناصر تشکیل دهنده اسناد رسمی از منظر قانون مدنی شامل سه عنصر اصلی است :

۱ اشخاص تنظیم کننده سند

۲  مامور رسمی باید در حدود صلاحیت خود دست به تنظیم سند بزند

۳  باید طبق قانون و مقررات تنظیم شده باشد

 

آثار سند رسمی
آثار سند رسمی

 

اسناد و مدارک الکترونیکی

 

مواد 14 و 15 قانون تجارت الکترونیکی، اسناد و مدارك الکترونیکی و دادهپیام را «سند رسمی یا در حکم سند رسمی» محسوب میدارد، طبق ماده 14ـ کلیه «داده پیام»هائی که به طریق مطمئن ایجاد و نگهداري شده اند از حیث محتویات و امضاي مندرج در آن، تعهدات طرفین یا طرفی که تعهد کرده و کلیه اشخاصی که قائم مقام قانونی آنان محسوب میشوند، اجراي مفاد آن و سایر آثار در حکم اسناد معتبر و قابل استناد در مراجع قضائی و حقوقی است .

. و ماده 15ـ نسبت به «داده پیام» مطمئن، سوابق الکترونیکی مطمئن و امضاي الکترونیکی مطمئن انکار و تردید مسموع نیست و تنها می توان ادعاي جعلیت به «داده پیام» مزبور وارد و یا ثابت نمود که «داده پیام» مزبور به جهتی از جهات قانونی از اعتبار افتاده است

باید دانست احتمال وقوع خطا و اشتباه در دنیاي مجازي نسبت به دنیاي حقیقی یک، سی ام است.ولی قطع، دسترسی غیرمجاز، دستکاري داده ها و ایجاد پیغام را چهار نوع ناامنی موجود در فضاي اینترنت محسوب می شود .

 

آثارسند رسمی

 

1 تمام محتویات و مندرجات سند رسمی معتبر است (ماده 70 )

2  در مقابل اسناد رسمی یا اسنادي که اعتبار اسناد رسمی دارد انکار و تردید مسموع نیست و طرف میتواند ادعاي جعلیت را اسناد مزبور کند یا ثابت نماید سناد مزبور به جهتی ازجهات قانونی از اعتبار افتاده ( ماده 1292ق . م )

3  دعوي مخالف سند رسمی به وسیلۀ امارات قضایی قابل اثبات نیست  –

معتبر بودن آن نسبت به اشخاص ثالث (ماده 1305) – در اسناد رسمی تاریخ تنظیم معتبر است حتی بر علیه اشخاص ثالث ولی در اسناد عادي تاریخ فقط درباره اشخاصی که شرکت درتنظیم آنها داشته و ورثه آنان و کسی که به نفع او وصیت شده معتبر است

4   تاریخ سند عادي حتی اگر اصالت سند در دادگاه به اثبات رسیده یاشد نسبت به اشخاص ثالث معتبر نیست. و اعتبار امر مختومه اقتضاء میکند که رأي صادر شده فقط بین کسانی معتبر باشد که طرف دعوا بودهاند . اصل نسبی بودن تاریخ از از سوء استفاده و تبانی جلوگیري می کند .

. 5 لازم الاجرا بودن :  اسناد رسمی قانون ثبت بدون حکم محکمه قابل اجرا هستند البته برخی سندهاي رسمی قابل اجرا نیستند مانند سند مالکیت و برخی اسناد هم عادي ولی لازم الاجرایند (مانند چک و اسناد مربوط به مطالبات و پرداختهاي خسارت صندوق تامین خسارتهاي بدنی که در حکم اسناد لازمالاجراء است. ( تبصره 4 ماده11 ق بیمه اجباري شخص ثالث 1387)

6 سپردن خسارت احتمالی براي تامین خواسته لازم نیست .

7  -عدم شمول مرور زمان

8 -عدم توجه به سند تعقیب انتظامی خواهد داشت (ماده 73 ق ث )

یرابر ماده 73 – قضات و مامورین دیگر دولتی که از اعتبار دادن به اسناد ثبت شده استنکاف نمایند در محکمه انتظامی یا اداري تعقیب می شوند و در صورتی که این تقصیر قضات یا مامورین بدون جهت قانونی باشد و به همین جهت ضرر مسلم نسبت به صاحبان اسناد رسمی توجه شود محکمه انتظامی یا اداري علاوه بر مجازات اداري آنها را به جبران خسارات وارده نیز محکوم خواهد نمود.

 

ادامه مطلب | وکیل الزام به تنظیم سند رسمی

آریان دادوش | انواع اسناد رسمی

اسناد و مدارک الکترونیکی
اسناد و مدارک الکترونیکی

 

سخن پایانی

 

موضوع سند و انواع آن ، تنظیم سند و آثار تنظیم سند رسمی از مباحث بنیادین حقوق ثبت میباشد که ریشه آن به دوره های دورتری در تاریخ باز میگردد ولی همین مباحث بنیادین کلید و چراغ راه تمامی حقوقدانان وکلا و قضات در حل بسیاری از اختلافات ملکی و ثبتی است.

در مقاله انواع اسناد رسمی سعی بر این بود که به طور خلاصه در رابطه با مهم‌ترین موارد مربوط به سند عادی و سند رسمی صحبت شود تا در صورت لزوم اطلاعات کافی و کاربردی در این رابطه را داشته باشید و یتوانید به طور مختر با انواع اسناد آشنا شوید.

البته لازم به ذکر است که این مقاله ای خلاصه درباره انواع اسناد رسمی و نکات مربوط به آنها بود و مطالبه بسیار دیگری وجود دارد که از انواع اسناد نشات میگیرد و برای هر سندی تحت شرایط گوناگون میتواند متفاوت باشد به همین امر است که دعاوی ملکی ثبتی علاوه بر دانش کافی و تخصصی نیاز به تجربه کافی در این دعاوی را دارند تا بتوان به نتیجه مطلوب دسترسی پیدا کرد

گروه حقوقی آریان دادوش آماده هرگونه مشورت و راهنمایی به شما عزیزان در  رابطه با دعاوی حقوقی و بالاخص دعاوی ملکی میباشد .

برای دریافت مشاوره از وکلای آریان دادوش ابتدا   با شماره ۰۹۱۲۴۱۸۴۵۰۷  تماس گرفته و بعد از مطرح نمودن  اختلاف و یا مشکل خود  با وکیل متخصص در آن زمینه صحبت نمایید ،  همچنین می‌توانید با مراجعه به  صفحه وکیل مربوطه در سایت آریان دادوش  به طور مستقیم با ایشان تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524