تصرف عدوانی چیست

 

تصرف عدوانی چیست سوالیست که برای اکثر مردم بسته موقعیتشان و نوع زندگیشان ، در زمان های متفاوتی بوجود می آید ، در ادامه این مقاله به پاسخ این سوال و نکات مهم مربوط  به آن همچنین به دعوای تصرف عدوانی چیست و مختصر نگاهی به مجازات تصرف عدوانی خواهیم انداخت .

 

مطلب مرتبط | وکیل ملکی حقوقی

 

گروه تحریریه حقوقی آریان دادوش در این مقاله سعی نموده است با جمع آوری مطالب مربوط به تصرف عدوانی چیست و همچنین  خلاصه ای از مهم ترین پرسش و پاسخ هایی که با حضور وکلای مجرب آریان دادوش حول نکات مربوط به تصرف عدوانی گردآوری شده اند ، مطلبی کاربردی و مفید را برای شما عزیزان منتشر نماید.

 

مطلب مرتبط | وکیل ملکی تهران

آریان دادوش | تصرف عدوانی چیست

تصرف عدوانی چیست
تصرف عدوانی چیست

 

تصرف عدوانی چیست

 

تصرف عدوانی از دو کلمه تصرف که معنای آن مشخص است و عدوان که به معنای دشمنی کردن و عمراه با دشمنی میباشد ، تشکیل شده است تصرف عدوانی طبق قانون آ . د . م اینگونه تعریف شده است :

طبق ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی دعوای تصرف عدوانی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و ادعای تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می نماید.

در این دعوا لازم نیست متصرف حق مالکیت خود را ثابت نماید گرچه محتمل است وی مالک همین محل هم باشد. مهم اثبات تصرفات سابق است و همچنین اثبات این که تصرف خوانده عدوانی است بدون اشاره به مالک یا مالک نبودن خوانده. در این دعوا مراد قانونگذار حمایت از حق متصرف قانونی است و محکومیت متصرف عدوانی .

و دادگاه بدون ورود به امر مالکیت به این چالش رسیدگی می‌کند

آیا ملک مورد نزاع قبلاً در تصرف خواهان بوده و بعداً خوانده آن را از تصرف خارج ساخته یا خیر؟

در صورت احراز حکم به محکومیت خوانده به رفع تصرف عدوانی صادر میکند. و اگر تصرف سابق خواهان و تصرف بدی خوانده ثابت نشود حکم به بیحقی صادر می شود هرچند خواهان مالک محل باشد.

در  دعوای تصرف عدوانی شما با افرادی سر و کار دارید که بدون داشتن مجوز قانونی و یا اذن و رضایت مالک از ملک او استفاده می‌کنند و در آن تصرف دارند.

در ابتدا و پیش از همه چیز باید شاکله دعوای تصرف را بدانیم در ادامه مقاله تصرف عدوانی چیست با ما همراه باشید تا به طور کامل با این اصطلاح حقوقی آشنا شوید .

 

تقسیم بندی اموال

 

تقسیم بندی  مواد ۱۱ و ۱۲ قانون مدنی   اموال را به دو دسته تقسیم می‌کند :

مال منقول :  مالی که بتوانیم آن را جا به جا کنیم مثل ماشین ، تخت ، موتور و …

مال غیر منقول :  مالی که نمی‌توانیم آن را جابجا کنیم و ثابت است. مثل : خانه لوله کشی ساختمان و …

که البته خود اموال غیرمنقول به چهار  دسته تقسیم می‌شوند  :  غیرمنقول ذاتی : خانه و زمین ، اکتسابی : لوله کشی ساختمان ،  حکمی : تراکتوری که فقط برای استفاده در یک زمین است و از آنجا خارج نمیشود   و تبعی : مانند حق ارتفاق یک خانه

یکی از مهم ترین دعاوی مال غیرمنقول همین دعوای تصرف عدوانی میباشد البته دعاوی دیگری نیز از جمله مطالبه اجرت المثل ایام تصرف و دعااوی مربوط به غصب و اتلاف نیز وجود دارند که در مقالات دیگر به تعریف آنها پرداخته ایم .

توصیه آریان دادوش در رابطه با دعاوی مربوط به اموال غیر منقول که مهم ترین مثال آن ملک و زمین میباشد ، مشورت با یک وکیل مجرب و خبره میباشد چرا که مطلعه مقالات کمک بسیاری خواهد کرد اما مشاوره یک وکیل ملکی یا حقوقی مجرب مطمعنا کارساز تر خواهد بود .

 

انواع دعاوی تصرف مال غیر منقول

 

دعاوی تصرف اموال غیرمنقول به سه دسته با توجه به قانون آیین دادرسی مدنی و قانون مدنی تقسیم می‌شوند :

۱دعوای تصرف عدوانی یا دعوای تصرف عدوانی چیست

۲دعوای ممانعت از حق

۳ دعوای مزاحمت

 

 

آریان دادوش | تصرف عدوانی چیست

 

این دعوا در جایی مطرح می‌شود که رابطه قراردادی و یا روابط خاصی بین دو طرف به وجود نیامده باشد اگر رابطه قراردادی وجود داشته باشد دیگر تصرف عدوانی نیست.

به عنوان مثال بین موجر و مستاجر شرایط خاصی برای تخلیه در نظر گرفته شده است و نمی‌توان دعوای تصرف عدوانی را مطرح نمود.

اما در جاهایی می‌بینیم که طرف کارگر و یا سرایدار است  و به طور امین مال دیگری را در ید خویش دارد  و بدون عذر موجه از تخلیه مال امتناع می‌ورزد،  در این شرایط مالک می‌تواند  اظهارنامه‌ای برای تخلیه شخص ابتدا ارسال نماید و شخص متصرف نیز ۱۰ روز بعد از ابلاغ اظهارنامه فرصت تخلیه و رفع تصرف عدوانی را دارد .

در اینجا هیچ گونه روابط خاص و یا قراردادی میان طرفین نیست.

 

وکیل تصرف عدوانی
وکیل تصرف عدوانی

 

آثار دعاوی تصرف

 

شخصی که دعوای تصرف اقامه نموده و یا علیه و دعوای تصرف اقامه شده می‌تواند دعوای مالکیت مطرح کند. حتی اگر در دعوای تصرف محکوم شود . این امر متصرف از مقرر ماده ۱۶۳ قانون آیین دادرسی مدنی است. برابر این ماده اگر کسی راجع به مالکیت یا اصل حق ارتفاق یا انتفاع اقامه دعوا نموده باشد. دیگر نمی توانند نسبت به تصرف عدوانی و ممانعت از حق طرح دعوا کند.

نکته مهم مقاله تصرف عدوانی چیست :

وصف عدوان هم شرط و لازمه پذیرش دعوی تصرف است. به علاوه دادگاه مجاز به ورود در موضوع مالکیت در دعاوی تصرف نیست. هرچند مطابق ماده ۱۶۲ قانون آیین دادرسی مدنی اقامه سند رسمی مالکیت به عنوان دلیل سبق تصرف و استفاده از حق پذیرفته خواهد شد.

 

 

مرجع صالح دعوای تصرف عدوانی

 

مرجع صالح : مطابق ماده ۱۲ قانون آیین دادرسی مدنی دعوای تصرف چون وابسته به مال غیرمنقول است در دادگاهی اقامه می‌شود که مال در آن حوزه مستقر است ولو آنکه خوانده مقیم محل نباشد‌.

اگر از حیث تقویم به لحاظ غیرمالی بودن در صلاحیت شوراهای حل اختلاف باشد و در حوزه استقرار مال غیر منقول شورا موجود باشد در آن حوزه مطرح می شود و الا در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی است .

نکته مقاله ملکی حقوقی تصرف عدوانی چیست :

ذینفع در دعاوی تصرف عدوانی متصرف سابق است.

 

تصرف عدوانی حقوقی و کیفری

 

یکی از مهم ترین سوالاتی که در مبحث تصرف عدوانی چیست به آن برمیخوریم اقانه دعوای تصرف عدوانی میباشد ، در پارگراف بالا و در بخش مرجع صالح رسیدگی کننده به دعوای تصرف به دادگاه حقوقی محل قرارگرفتن مال غیرمنقول اشاره کردیم و روند اقامه یک دعوای حقوقی چرا که دعوای تصرف عدوانی را به طور حقوقی پیگیری مینماییم .

دعوای تصرف عدوانی از جمله دعاوی میباشد که میتوان تحت شرایطی آن را به طور کیفری اقامه نمود ، یعنی دعوای تصرف عدوانی را میتوان هم از طریق مراجع حقوقی و هم از طریق مراجع کیفری پیگیر شد اما شرایطی نیاز است که در ادامه به توضیح بیشتر خواهیم پرداخت .

برای طرح دعوای حقوقی رفع تصرف، احراز مالکیت متصرف قبلی ملاک نبوده و صرف احراز تصرف عرفی خواهان، دادگاه را مکلف به صدور حکم رفع تصرف  و بازگشت آثار ناشی از تصرف می‌کند اما در دعوای کیفری، شرایط این‌ گونه نیست.

بر اساس ماده 690 قانون، احراز مالکیت شاکی دعوا از ارکان اصلی طرح دعوای کیفری رفع تصرف محسوب می‌شود. چه اینکه اگر متصرف قبلی فقط بهره‌بردار ملک بوده و حق مالکیت نداشته باشد، حق اعمال دعوای کیفری را نداشته و تنها از مجاری حقوقی و مدنی می‌تواند حق خود را احقاق کند.

مهم ترین تفاوت آنها،  در تصرف کیفری، دادگاه فقط پس از احراز مالکیت می‌تواند حکم به محکومیت متصرف داده و او را مستحق مجازات معرفی کند ولی در طرح دعوی حقوقی تصرف نیازی به احراز مالکیت خواهان نیست.

 

گروه حقوقی آریان دادوش | تصرف عدوانی چیست

وکیل ملکی حقوقی مجرب

مجازات تصرف عدوانی چیست
مجازات تصرف عدوانی چیست

 

مقایسه تصرف دعوای عدوانی با خلع ید

 

خالی از لطف نیست که به تفاوت دعوای تصرف عدوانی چیست و خلع ید در این مقاله اشاره کوتاهی کنیم :

آنچه باعث تفاوت و تفکیک این دو دعوا می‌شود، نحوه تصرف و ادامه آنها در این دو دعوا می‌باشد. چرا که در دعوای تخلیه، تصرفات خوانده ابتدا عدوانی نبوده بلکه تابع توافق قراردادی (استیجاری) بوده است و با وجود مضی مدت توافق شده و درخواست خواهان، خوانده تصرف خود را ادامه می‌دهد هرچند اختلافی در مالکیت یا ذی سمت بودن خواهان نیست.

در حالی که در دعوای تصرف عدوانی، تصرفات خوانده هیچ موقع با رضایت خواهان نبوده و تابع قرارداد یا توافق نیست و دلیل تصرف متصرف، ادعای ذی‌سمت یا مالکیت بر ‌موضوع دعوا می‌باشد.

 

آریان دادوش | تصرف عدوانی چیست

 

شکایت تصرف عدوانی و خلع ید از جمله دعاوی هستند که هر دو آنها در صورت اثبات به یک نتیجه مشابه می رسند و آن نتیجه چیزی نیست جر رفع تصرف غیر قانونی فرد متصرف از مال. اما این دو دعوا علیرغم شباهت های خود، تفاوت هایی نیز در مفهوم و رویه دارند. ناآگاهی نسبت به تفاوت این دو دعوی، سبب اتلاف وقت خواهان بدون رسیدن به نتیجه مشخص می شود.

توجه داشته باشید که در دعوی تصرف عدوانی نیازی به اثبات مالکیت خواهان نیست و صرف اثبات سبق تصرف کفایت می کند. اما در دعوی خلع ید، خواهان باید نسبت به اثبات مالکیت خود بر مال اقدام نماید.

 

در صورت نیاز برای گرفتن مشاوره از وکلای گروه حقوی آریان دادوش میتوانید با شماره 09124184507 تماس گرفته و بعد از مطرح کردن سوال خود با وکیل متخصص مربوطه صحبت نمایید .

 

سخن پایانی

 

به طور کلی از دعاوی مهم مال غیر منقول و تخصصی تر ،  دعاوی تصرف مال غیر منقول ، مهمترین مثالی که به ذهن خطور میکند همین تصرف عدوانی چیست میباشد ،

در این مقاله سعی بر این بود که مطالب مهم مربوط به دعوای تصرف که برخی در قانون مدنی برخی دیگر در آیین دادرسی مدنی و همچنین نکاتی که از تجربه وکلای آریان دادوش بود ، برای شما عزیزان منتشر نماییم تا با مطالعه آن بتوانید به راحتی پاسخ سوال تصرف عدوانی چیست را بدانید.

البته خواندن مقالات حقوقی و کتب قانونی در رابطه با یک موضوع هیچگاه جای مشورت و مشاوره با یک وکیل مجرب حول آن موضوع را نخواهد گرفت و توصیه آریان دادوش هم به شما خوانندگان این است که در صورت وقوع دعوی یا تمایل به اقامه دعوی تصرف عدوانی پیش از آن با یک وکیل حقوقی ویا کیفری مجرب مشورت نمایید و شرایط پرونده خود را برای او توضیح دهید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524