ارث زن از شوهر

قوانین ارث زن از شوهر

پیش از هر چیز باید توجه داشت که قوانین ارث و تقسیم ماترک در کشور ما برگرفته از آیات قرآن و احکام فقهی می باشد و هرآنچه که قانون به عنوان سهم الارث برای هریک از ورثه در نظر گرفته است، همان چیزی است که در قرآن بیان شده است.

از جمله وراث هر متوفایی، خواه زن و خواه مرد، همسر وی می باشد. همسر وارثی است که هیچ یک از وراث دیگر او را از سهم الارث خود محروم نمی نماید؛ برای مثال، در صورت وجود فرزند، خواهر و برادر متوفا از ارث محروم می گردند؛ اما همسر خیر

بیشتر بخوانید در |  وکیل خانواده

ماده 940 قانون مدنی شرط توارث زوجین را دائمی بودن زوجیت آنان دانسته است. باید توجه داشت که هریک از زوجین که در زمان فوت دیگری، در قید حیات بوده و زوجیت آنان دائمی بوده باشد، ارث خواهد برد. همین قید نشان دهنده این است که زوجه موقتی از همسر متوفای خود ارث نخواهد برد و حتی در نظر گرفتن شرط توارث ضمن عقد نکاح موقت نیز باطل خواهد بود.

ارث زن از شوهر
ارث زن از شوهر

سهم الارث زن از شوهر

سهم الارث زن از شوهر بسته به بودن یا نبودن فرزند متغیر خواهد بود. چنانچه فرد متوفا صاحب فرزند باشد – خواه این فرزند یا فرزندان حاصل ازدواج های پیشین متوفا بوده باشند – میزان سهم الارث زوجه یک هشتم از ماترک متوفا می باشد. و اگر متوفا فرزندی نداشته باشد، سهم الارث همسرش دو برابر شده و به میزان یک چهارم می رسد.

بیشتر بخوانید در | قانون حمایت از خانواده

نکته قابل توجه این است که اگر فردی دو یا چند زوجه دائمی داشته باشد، مطابق ماده 942 قانون مدنی، سهم الارث معین زوجه، یعنی میزان یک چهارم یا یک هشتم، بین همسران به تعداد مساوی تقسیم می گردد و به این صورت نخواهد بود که هر همسر جداگانه به میزان یک چهارم یا یک هشتم ارث ببرد.

قوانین جدید ارث زن از شوهر

امروزه  با توجه به تغییر مناسبات اجتماعی و خانوادگی شاهد هستیم که سهم الارثی که قانونگذار برای زوجه در نظر گرفته است، بسیار اندک و ناچیز می باشد. در گذشته، مناسبات قومی و قبیله ای گسترده تر بود و زن، فردی غریبه در بین اقوام همسرش انگاشته می شد و سهم الارث اندکی برای او در نظر گرفته می شد. چه بسا، در برخی موارد سهم الارث همسر متوفا از سهم الارث عموزاده های متوفا کمتر می شد. اما امروزه این مناسبات تغییر یافته اند و ارتباطات قومی و قبیله ای کمتر شده است. در حال حاضر، خانواده ها بر پایه وجود یک زن و یک شوهر بنا می گردند. از طرف دیگر، زنان وارد مناسبات اقتصادی شده اند و تامین کننده بخشی از درآمد خانواده ها هستند. بنابراین، شایسته است که قانونگذار با در نظر گرفتن تدابیری، سهم الارثی درخور برای زنان تعیین نماید.

فوت همسر

چنانچه مردی خواهان این امر باشد که سهم الارثی بیش از یک چهارم یا یک هشتم به همسر خود بدهد، می تواند به موجب وصیت، تا سقف یک سوم از اموال خود را به همسرش تملیک نماید و پس از فوت او نیز، زن سهم الارث مشخص خود را از میزان دو سوم باقی مانده اموال مالک خواهد شد.

در صورتی که مردی فوت نماید و وارثی جز همسر خود نداشته باشد؛ یعنی فرد متوفا فرزند، پدر و مادر، خواهر و برادر و حتی عمو و عموزاده هم نداشته باشد، تنها یک چهارم از اموال مرد به همسرش به ارث می رسد و مابقی اموال مانند اموال بلاوارث بوده و پس از گذشت ده سال در اختیار حکومت قرار خواهد گرفت. در صورتی که اگر بالعکس بوده و زوجه فوت نماید و وارثی جز زوج نداشته باشد، تمام اموال را زوج به ارث خواهد برد.

ارث همسر فوت شده
ارث همسر فوت شده

سهم زن از اموال منقول و غیر منقول

مورد دیگری که درخصوص سهم الارث زوجه شایان توجه است، این است که زوجه از عین اموال منقول و قیمت اموال غیرمنقول ارث می برد. اموال منقول، اموالی هستند که به راحتی قابل جابجایی و انتقال هستند، مانند فرش، اتوموبیل، جواهرات و … و این اموال عینا به زوجه به ارث خواهند رسید. اما اموال غیرمنقول، اموالی هستند که قابلیت جابجایی ندارند، مانند املاک و مستغلات؛ بنابراین اگر مردی مالک زمین یا خانه ای باشد، پس از فوت او، همسرش تنها از قیمت این اموال ارث می برد، یعنی قیمت آن ها محاسبه شده و به میزان یک چهارم یا یک هشتم از این مبلغ در اختیار زوجه قرار می گیرد.

همانطور که پیش تر اشاره کردیم، زوجه ای از همسر متوفای خود ارث می برد که در هنگام فوت شوهر، به عقد دائم وی باقی باشد. اما در دو فرض استثنایی، زوجه حتی پس از طلاق از همسر خود ارث خواهد برد:

1_ حالتی که مرد، همسرش را به طلاق رجعی مطلقه کند و مرد پیش از اتمام مدت عده از دنیا برود.

2_ طبق ماده 944 قانون مدنی، اگر مردی در حالت مریض احوالی همسرش را طلاق دهد و ظرف یک سال پس از طلاق به علت همان بیماری از دنیا برود و زوجه سابقش همچنان شوهر نکرده باشد، زن از شوهر سابق خود ارث خواهد برد.

در این دو فرض استثنایی، علی رغم جاری شدن صیغه طلاق، زن از شوهر سابق خود ارث خواهد برد.

سخن پایانی

گروه حقوقی آریان دادوش متشکل از وکلای برجسته و با تجربه ای است که می توانند در حوزه حل دعاوی خانوادگی کمک های شایانی به شما نمایند و شما را به سمت پیروزی در دعاوی خود رهنمون نمایند. گروه حقوقی آریان دادوش درصدد است تا موکلین به صورت شفاف در جریان پیشرفت پرونده خود قرار گیرند. شما می توانید به صورت تلفنی، تمام وقت و رایگان از خدمات حقوقی این موسسه بهره مند شوید.

5 دیدگاه. جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524