تعریف وجه التزام قراردادی
متن قانون در را بطه با تعریف وجه التزام قراردادی این گونه گفته است که : وجه التزام مبلغی است که متعاقدین در حین انعقاد عقد، بهموجب توافق (خواه ضمن همان قرارداد اصلی، خواه بهموجب قراردادی مستقل) بهعنوان میزان خسارت (مادی یا معنوی) محتملالوقوع ناشی از عدم اجرای تعهد و یا ناشی از تأخیر در اجرای تعهد، پیشبینی کرده و بر آن توافق کنند.
بیشتر بخوانید | وکیل ملکی آریان دادوش
مواد مربوط به وجه التزام در قانون
از لحظه انعقاد قرارداد تا اجرای کامل طرفین میتوانند هر شرطی که میخواهند در آن بگنجانند. مشروط بر اینکه خلاف قانون و یا خلاف ذات عقد نباشد. هر یک از طرفین قرارداد که به تعهدات خود عمل نکند و خسارتی به طرف مقابل وارد شود، مسئول جبران خسارات وارد شده خواهد بود.
نحوه تحقق و شرایط مطالبه این مسؤولیت در اصطلاح به مسؤولیت قراردادی شناخته میشود. این موضوع در ماده 226 به بعد قانون مدنی، با عنوان « خسارات حاصله از عدم اجرای تعهدات» بیان شده است. در قانون آیین دادرسی مدنی، مصوب فروردین 1379 در باب نهم از ماده 515 به بعد نیز مقرراتی در خصوص جبران خسارات ناشی از تأخیر در اجرای تعهد و یا عدم اجرای آن پیشبینی شده است.ماده 183 قانون مدنی نیز در رابطه با تعریف عقد توضیح داده است.
مطلب مرتبط | الزام به تنظیم سند رسمی
گروه حقوقی آریان دادوش با تمرکز و بهره گیری از وکلای متخصص در زمینه های متفاوت در این مقاله در رابطه با تعریف وجه التزام قراردادی و ماهیت آن و برخی نکات مربوطه پرداخته است امیدواریم که مورد استفاده شما عزیزان حاصل شود.
انواع آن ویا خسارت های قراردادی
فرد متعهد به دو طریق امکان تخلف از تعهد خویش را دارد :
- به طور کامل تعهد خود را انجام ندهد.
درهمچین شرایطی ، در قرارداد یک مبلغ کلی تحت عنوان خسارت عدم اجرای تعهد و وجه التزام مشخص شده می شود. این مبلغ ، خسارت عدم اجرای تعهد نامیده میشود.
- تعهد خویش را با تاخیر اجرا کند.
در این شرایط امکان دارد برای هر روز تاخیر مبلغی تحت عنوان وجه التزام مشخص شده باشد. این مبلغ خسارت تاخیر در اجرای تعهد نامیده میشود.
در چه قراردادهایی می توان شرط وجه التزام را قرارداد
ما در بالا به آن اشاره کردیم که وجه التزام قراردادی چیست و گفتیم که به آن جریمه دیرکرد هم می گوییم. همچنین، توضیح دادیم که نحوه تعیین آن مطابق با توافق دو طرف و به صورت شرط حین عقد و یا یک توافق جداگانه از قرارداد می باشد.
بیشتر بخوانید | وکیل ملکی آریان دادوش
وجه التزام و یا جریمه دیرکرد، در کلیه عقود مالی مورد استفاده قرار میگیرد اما استفاده بیشتر آن در عقود تملیکی میباشد؛ قرارداد های تملیکی آن دسته از قراردادها می باشند که در آن مالی از مالکیت یک شخص به موجب قرارداد خارج میگردد و به مالکیت شخص دیگر در میآید ، همچون قرارداد خرید و فروش یا عقد بیع.
چگونه می توانیم وجه التزام قراردادی را دریافت کنیم
برای مطالبه امکان دارد همراه با شرط دیگری در دادگاه عنوان شود و هم امکان دارد به تنهایی از دادگاه مطالبه شود. یک مثال بارز در این زمینه این است که میتوانید تقاضای تحویل ملک را به انضمام خسارت وجه التزام طلب کنید و یا به تنهایی صرفا خسارت قراردادی خود را مطالبه نمایید.
مراجع صالح رسیدگی کننده
دادگاه صالح به لحاظ ذاتی دادگاههای عمومی و حقوقی صالح میباشند.از لحاظ محلی هم دادگاه عمومی حقوقی محل سکونت خوانده صالح جهت رسیدگی میباشد.البته در اموال غیر منقول آدرس مال غیر منقول می باشد.
شایان ذکر است که در صورتی که کل مبلغ خسارت قراردادی کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف محل سکونت خوانده دارای صلاحیت رسیدگی میباشد.
سخن پایانی
همانطور که در این مطلب هم به آن اشاره کردیم وجه التزام قراردادی که با توجه به توافق طرفین اضافه خواهد شد برای جلوگیری از ورود خسارت و انجام تعهدات می تواند نقش به خصوصی را ایفا کند ،گروه حقوقی آریان دادوش با تجربه بالا به خصوص در زمینه ملکی و قرارداد ها ، سوالات شما دوستان را پیرامون مقاله در ساعات کاری پاسخگو می باشد.