وجه التزام در قرارداد مقاله ای که در ادامه مطالعه خواهید کرد در رابطه با نکات و موارد مهم حول موضوع وجه التزام قراردادی میباشد ، وجه التزام یکی از مفاهیم بسیار مهمیست که طرفین هرقراردادی باید نسبت به آن آگاه باشند .در ادامه به پاسخ سوال وجه التزام قراردادی چیست و همچنین نکات آن میپردازیم .
ادامه مطلب | وکیل ملکی حقوقی
آریان دادوش | وجه التزام در قرارداد
طرفین هر قراردادی برای تحکیم تعهدات و تضمین اجرای قرارداد از سوی هر دو طرف به صورت شرط در ضمن عقد مبلغی را معین می کند تا چنانچه هریک از آن دو طرف از انجام تعهدات کوتاهی کرد محکوم به پرداخت آن مبلغ به طرف مقابل گردد. در علم حقوق این مبلغ را اصطلاحا وجه التزام قراردادی می نامند.
مطلب مرتبط | عقد بیع چیست
آریان دادوش | وکیل ملکی ثبتی
مثالی از وجه التزام میتواند در عقد بیع خانه باشد به این صورت که که اگر خریدار در تاریخ معین ثمن معامله را پرداخت نکند ملزم است روزانه مبلغ پانصد هزار تومان به فروشنده پرداخت کند و همچنین اگر فروشنده نیز در تاریخ معین خانه را تحویل ندهد یا سند تنظیم نکند ملزم است همین مبلغ را به صورت روزانه به خریدار پرداخت نماید،
به این مبلغ وجه التزام در قرارداد گفته می شود. گروه حقوقی آریان دادوش در این مقاله به بررسی وجه التزام، نحوه تعیین آن در قرارداد و همچنین ماهیت حقوقی آن می پردازد . شما نیز می توانید برای پرسیدن سوالات خود در رابطه با وجه التزام با ما تماس گرفته و از مشاوره با وکلای مجرب گروه حقوقی آریان دادوش بهره مند شوید.
ادامه مطلب | الزام به تنظیم سند رسمی ملک
وجه التزام در قرارداد
در رابطه با تعریف عامیانه وجه التزام قراردادی و مفهوم عرفی آن میتوان گفت در صورتی که قراردادی فی ما بین دو نفر جهت خرید و فروش که از مهم ترین آنها امور ملکی میباشد ، منعقد شود،
لازم است که مفاد قانونی مانند وجه التزام و شرایط آن در قرارداد درج شده باشد. این مبلغ جهت جبران خسارت ناشی از عدم انجام کار یا دیرکرد آن تعیین میشود و باید طبق شرایطی که برای وجه التزام تعیین شده پرداخت شود.
تعریف وجه التزام در قانون مدنی در ماده 230 آن اینگونه آورده شده است :
اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید ، حاکم نمیتواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه ملزم شده است محکوم کند .
مطلب مرتبط | وکیل ملکی تهران
آریان دادوش | وجه التزام در قرارداد
تاثیر میزان خسارت بر وجه التزام
در شرط تحدید مسئولیت در صورتی که میزان خسارت واقعی کمتر از مبلغ مشروط در قرارداد باشد متخلف تنها ملزم به جبران همان خسارت واقعی است ولی اگر میزان خسارت واقعی بیشتر از مبلغ مشروط باشد متخلف اصولاً نسبت به مبلغ اضافی هیچ مسئولیتی ندارد .
پس همانطور که مطالعه نمودید با توجه به مطالب فوق اگر میزان خسارت بیشتر از مبلغ مشروط باشد متخلف مسئولیتی نسبت به مبلغ اضافی نخواهد داشت و فقط همان مبلغ ذکر شده در قرارداد را باید پرداخت کند .
در شرط تحدید مسئولیت جهت مطالبه خسارت بر خلاف وجه التزام باید ورود ضرر ثابت شود زیرا تنها محدوده و سقف مسئولیت معین شده است .شباهت وجه التزام و شرط تحدید مسئولیت در این است که در هیچ کدام قاضی نمیتواند بیش از مبلغ تعیین شده به خسارت حکم نماید .
منظور از تحدید مسولیت و کلمه تحدید ، کسر شدن و کم شدن میباشد .
اگر برای نقض تعهد وجه التزام تعیین شده باشد صرف وکالت دادن برای انجام معامله ممنوعه ، تخلف محسوب نمیشود تا موجب تادیه وجه التزام گردد .
مطلب مرتبط | انواع عقود و. آثار آنها
آریان دادوش | وجه التزام در قرارداد
شرایط دریافت وجه التزام
در صورتی که خسارت یا تاخیری در قرارداد رخ داده باشد، فردی که مرتکب این موضوع شده باید طبق شرایطی که برای الزام به وجه التزام تعیین شده مبلغ تعیین شده را بپردازد. شرایطی که برای دریافت این مبلغ موجب ضرر و زیان در قرارداد در نظر گرفته شده به صورت زیر است.
- ثابت کردن وجود قرارداد
- ثابت کردن نقض تعهدات توسط یکی از طرفین
- ثابت کردن وارد شدن خسارت و ضرر و زیان
- اثبات رابطه بین خسارت وارد شده و نقض تعهدات
- اتمام زمان انجام تعهد قرارداد
- اثبات لازم بودن جبران خسارت طبق قانون یا عرف
تجزیه وجه التزام
اگر تعهد قابل تجزیه باشد و متعهد بخشی از تعهد را اجرا کرده باشد وجه التزام نیز باید تجزیه شده و به نسبت بخش اجرا شده تقلیل یابد ، در اینجا اگر تعهد قابل تجزیه باشد به عنوان مثال کاری باشد که در خود آن کار از سه چهار وظیفه یا چند بخش تشکیل شده باشد و فرد چند نصف کار را انجام و نصف را انجام نداده باشد حال متضمن نیمه انجام نشده کار است .
اگر متعهد اثبات نماید که عدم انجام تعهد مستند به قوه قاهره بوده است از پرداخت وجه التزام معاف خواهد شد ، زیرا بنا بر ماده ۲۳۰ وجه التزام نوعی خسارت است و طبق مواد ۲۲۷ و ۲۲۹ در فرض وقوع حوادث قهری متعهد از پرداخت خسارت معاف است.
تعیین وجه التزام مازاد
در رابطه با تعیین وجه التزام مازاد در مقاله وجه التزام قراردادی چیست ، باید گفت بین دکترین حقوقی و همچنین حتی قانون گذاران نیز اختلافات نظر بسیاری وجود دارد .
اداره کل حقوقی قوه قضاییه در نظریه شماره 1747/92/7 مورخ. 9/9/92 ماده ۲۳۰ را منصرف به تعهدات غیر پولی دانسته است و تعیین وجه التزام مازاد شاخص تورم مندرج در ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی را ربای قرضی و باطل دانسته است به فرض پذیرش نظر فوق روشن نیست که اگر اخذ مبلغ مازاد تورم ربا محسوب میشود ،
پس چرا طبق قانون نحوه وصول مطالبات بانکها مصوب ۱۳۶۸ بانکها حق اخذ آن را دارند واقعیت این است که ربا تعهد قراردادیست حال آنکه وجه التزام تعیین توافقی ضمانت اجرای نقض تعهد قراردادیست و نباید آن را با ربا خلط نمود به هر حال در وضعیت کنونی اگر ماده ۵۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی را قانون امری تلقی نماییم باندها به دلیل وجود قانون خاص از شمول آن خارج هستند .
آریان دادوش | وجه التزام در قرارداد
سخن پایانی
در رابطه با وجه التزام در قرارداد سعی کردیم در مقاله بالا به طور خلاصه در رابطه با این موضوع صحبت کنیم و نکات مهمی را که برای رسیدن به یک آگاهی مختصر و مفید نسبت به مقوله وجه التزام قراردادی نیاز دارید را بازگو کنیم .
لازم به ذکر است که به این نکته اشاره کنیم که شرط ضرر و زیان در قراردادها با شرط وجه التزام متفاوت است ، شرط ضرر و زیان بدین معناست که فرد در دادگاه باید ثابت کند که هم خلف وعده از متعهدله صورت گرفته است و هم ضرر و زیان به او وارد شده است منظور از خلف وعده همان عمل نکردن به تعهد خویش است ، اما در شرط وجه التزام صرف ثابت کردن خلف وعده کافی است و نیازی به اثبات ورود ضرر و زیان نیست .
تمامی مقالات گروه حقوقی آریان دادوش به وسیله گروه تحریریه و همچنین پرسش و پاسخ با وکلای متخصص مربوطه در آن زمینه منتشر میشوند و همه روزه به روز رسانی خواهند شد .
خالی از لطف نیست که به این نکته اشاره شود که خواندن این مقالات و به به طور کلی تمامی مقالات حقوقی مطمئناً به اندازه مشاوره با یک وکیل متخصص و مجرب ، کاربردی نخواهد بود .