معامله صوری چیست

موضوعی که در این مقاله قصد داریم راجعبه آن صحبت نماییم پاسخ به سوال معامله صوری چیست میباشد ، همانطور که میدانید وشنیده اید ، معامله صوری معامله ایست که به ظاهر معامله است ولی قصد و هدف چیز دیگریست به طور مثال فرار از دین .

مطلب مرتبط | انواع عقد و قرارداد

معامله صوری چیست ؟
معامله صوری چیست ؟

 

معامله صوری چیست

گروه تحریریه آریان دادوش به کمک وکلای حقوقی و بخصوص وکلای مربوط به تنظیم قراردادها در این مقاله سعی نموده اند تا جای ممکن به طور مختصر و شفاف برای شما معامله صوری را شرح دهند تا به طور کافی راجع به آن اطلاعات داشته باشید .

وچه بسا که با خواندن این مقاله پاسخ بسیاری از سوالات خود را دریابید و حتی گره کار خود را باز نمایید .

مطلب مرتبط | اجرت المثل ایام تصرف چیست

آریان دادوش | معامله صوری چیست ؟

پیش از آن که وارد موضوع اصلی خود درابطه با معامله صوری چیست شویم و به این سوال پاسخ دهیم ابتدا بهتر است اندک دانشی راجع به معاملات و شرایط صحت آنها داشته باشیم تا بدانیم معامله بر چه اساسی صوری نامیده میشود و چرا آنرا باطل درنظرمیگیرند .

مطلب مرتبط | وکیل ملکی حقوقی

            آریان دادوش  | معامله صوری چیست ؟            

شرایط اساسی صحت معامله

 برای عقد هرگونه معامله‌ای   در ابتدا نیاز است که به برخی شرایط آگاه باشیم ، چرا که اگر این شرایط  بر معامله حاکم نباشند معامله از پایه و بن غلط است.

 امروزه با پیشرفت مراودات و همچنین افزایش جمعیت ، افزایش شغل و  تنوعات مراوده ای ،  علاوه بر اینکه موجب فزونی معاملات شده است  تنوع معاملات نیز بالا رفته است،  اما تمامی معاملات از یک پایه و شرایط اساسی بهره‌مند می‌شوند ،  که شرایط اساسی صحت معامله با موضوع اصلی بحث امروز ما یعنی معامله صوری چیست در ارتباط  می‌باشد.

 بعد از اینکه این شرایط اساسی در هر معامله‌ای  در نظر گرفته شد  بعد از آن با توجه به ماهیت عقد و همچنین هدف آن عقد  شروطی در چارچوب قانونی  و قالب   آن عقد ذکر می‌شوند  که یک معامله و عقد را تشکیل خواهند داد.

ارکان اساسی صحت معامله

جهت صحت هر معامله‌ای یک سری شرایط را می‌بایست متصور و تفکیک نمود تا با دسته‌بندی آنها معامله را مورد بررسی قرار بدهیم .

 این شرایط اساسی در ماده ۱۹۰ قانون مدنی به صورت زیر بیان گردیده است :

 ۱. قصد طرفین و رضای آنها

 ۲.اهلیت طرفین

۳.موضوع معین که مورد معامله باشد

۴. مشروعیت جهت انجام معامله

 همانطور که بیان شد در این ماده شرایطی اساسی بیان گردیده است که برای صحت هر معامله‌ای باید مورد نظر واقع شوند ،  نکته اول این است که در ماده مزبور شرایط برای هر معامله‌ای  ذکر گردیده‌اند باز هم تاکید می‌کنم هر معامله‌ای.

 بنابراین از لحاظ اصولی عام افرادی محسوب می‌شوند ،  یعنی شرایطی که در این ماده بیان شده شامل تمامی معاملات می‌باشند.

نکته : هر معامله عامه افرادیست به این معناست که تمامی معاملات باید شرایط اساسی صحت معامله که در ماده مذکور ذکر شده است را دارا باشند.

 هر معامله و هر قراردادی که منعقد می‌شود باید این شرایط را دارا باشند و نمی‌توان استثنایی  قائل شد.

 عقود با تقسیم بندی‌های متفاوتی ،  به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند  همانند عقد لازم جایز  معلق و منجز و…  که در مقاله انواع عقود و آثار آنها  راجع به آن صحبت کرده‌ایم .

 همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با شرایط صحت معاملات و همچنین انواع عقود که  متقابلاً به هم مرتبط می‌باشند آریان دادوش توصیه میکند  که مقاله عقد بیع چیست را نیز مطالعه نمایید.

بیشتر بخوانید | ارش در معامله چیست؟

آریان دادوش | معامله صوری چیست ؟

در رابطه با پاسخ سوال معامله صوری چیست باید به سراغ چهارمین شرط از شرایط اساسی صحت معاملات یعنی مشروعیت جهت انجام معامله برویم . در ادامه به این شرط و نکات مهم آن و توضیح معامله صوری خواهیم پرداخت .

مشروعیت جهت معامله :

جهت معامله یا انگیزە عقد هدف مستقیمی است که هر طرف بعد از معامله میخواهد به آن برسد. جهت معامله یا انگیزە عقد عبارت است از علت و انگیزهای که به خاطر آن، هر یک از دو طرف راضی به انعقاد عقد شده اند. جهت عقد، امری درونی است و نیاز به تصریح آن در عقد نیست.

جهت معامله جنبە شخصی دارد و در هر معامله نسبت به هر کسی فرق دارد یعنی جنبە نوعی ندارد. مثلاً تمام کسانی که خانه میخرند یک هدف ندارند و هر کس از معامله کردن یک انگیزه دارد. یکی برای اجاره دادن میخرد، یکی برای تأسیس قمارخانه و یکی برای سکونت فرزندانش.

مثلاً وقتی من یک قوطی کبریت میخرم ممکن است به این انگیزه بخرم که در خانه یا ماشین یا محلی دیگر از آن استفاده کنم.

جهت تعهد یا سبب تعهد یا علت تعهد با جهت معامله متفاوت است؛ در واقع اینها بر عکس جهت معامله هستند یعنی جنبە نوعی دارند و در تمامِ معاملات مشابه، یکسان هستند .

مثال: خریدار برای چه پول میدهد؟ برای اینکه مبیع را بگیرد؛ تمام خریداران دنیا ثمن را میدهند که مبیع را بگیرند این را جهت تعهد گویند. جهت تعهد، ثابت است: جهت تعهد در عقود معوض، تحصیل عوضین است. جهت تعهد در عقود رایگان، احسان و گذشت است.

ماده 217 : در معامله لازم نیست که جهت آن تصریح شود ولی اگر تصریح شده باشد باید مشروع باشد و الا معامله باطل است.
جهت معامله: طبق ماده 217 در معامله لازم نیست جهت آن (امور شخصی و درونی که هر کس در معامله، آن را مدنظر دار) ذکر شود (اگر کسی رفت خانه بخرد نمیپرسند برای چه میخواهید) اما اگر جهت را ذکر کنی باید مشروع باشد و الا معامله باطل است ( خرید خانه برای مجرم فراری )

مطلب مرتبط | وکیل ملکی تهران

آریان دادوش | معامله صوری چیست

 

جهت نامشروع معامله
جهت نامشروع معامله

جهت نامشروع سه حالت دارد

 

  1. جهت نامشروع است و در عقد بیان شده است: وجود انگیزه نامشروع در روان یکی از طرفین. این معامله مطابق نصّ مادۀ 217 ق.م. باطل است .
  2. جهت نامشروع است و بیان نشده ولی طرف معامله میداند: من آمدهام خانۀ شما را بخرم و تبدیل به قمارخانه کنم و شما میدانید؛ این معامله باطل است. بیان کردن مهم نیست مهم دانستن طرف است. حاشیۀ شمارۀ 1ذیل مادۀ 217در کتابِ «قانون مدنی در نظم حقوقی کنونی» مرحوم کاتوزیان به این مورد اشاره نموده است: یعنی جایی که علّت و جهت نامشروع ضمن عقد تصریح نشود ولی مشترک بین طرفین باشد. در واقع علم طرفین به جهت نامشروع، به منزلۀ تصریح آن در عقد است.
  3. جهت نامشروع است و بیان نشده است و طرف معامله هم نمیداند: این معامله صحیح است. من آمده ام خانە شما را بخرم و شما نمیدانید برای چه میخواهم .

ذیل بحث مشروعیتِ جهت ، دو مطلب وجود دارد

-1معاملة صوری
-2معامله به قصد فرار از دین

 

حال برای پاسخ به سوال معامله صوری چیست اطلاعات کافی را کسب کرده ایم و میتوانیم به نکات مهم حول این مبحث بپردازیم البته در اینجا توضیح راجع به معامله به قصد فرار از دین داده نشده است ولی مثالی از آن را میتوان معاملاتی که جهت فرار از پرداخت مهریه توسط زوج صورت میپذیرد اشاره نماییم همچنین خواندن ماده 218  قانون مدنی در این راستا به شما کمک خواهد نمود .

معامله صوری چیست ؟

معامله صوری: معامله ای که ظاهرش معامله است ولی طرفین قصد معامله ندارند و در آن طرفین صورتاً معامله میکنند یعنی فرم و شکل یک معامله را ارائه میدهند ولی ارادۀ واقعی برای انجام معامله ندارند. در واقع، معاملە صوری سندسازی است، مدرک سازی به منظور تظاهر به یک معامله برای رسیدن به یک هدف است.

 در هر معامله ای، ارادە واقعی به انجام معامله ای که در قالب  قصد انشاء خودنمایی میکند شرط  صحت است و آنچه که به واسطە ارادۀ ظاهری ابراز میشود باید با آن ارادە باطنی تطابق داشته باشد.

لیکن در یک معاملۀ صوری، صرفاً یک ارادە ظاهری دایر بر انجام معامله ابراز میشود اما از ارادۀ باطنی و واقعی خبری نیست. همیشه در معاملە صوری کلک به قانون وجود دارد. فرض کنید آقای الف به میزان 300 سکه طلا به عنوان مهریه، به زوجهاش بدهکار است و برای فرار از این دین، اموال خود را به یکی از بستگانش به صورت صوری میفروشد.

مثال: از نظر حقوقی معاملۀ صوری باطل است چون در آن قصد انشاء نیست (ماده 195ق.م.) معاملۀ صوری به هر انگیزه که باشد باطل است؛ اما از لحاظ عملی و قضایی یک اصل بسیار مهم وجود دارد و آن این است که صوری بودن یک معامله مفروض نیست.
صوری بودن هیچ معامله ای مفروض نیست؛ زیرا اصل، بر صحت معاملات است بنابراین صوری بودن باید با قرائن و اَمارات اثبات شود و الا هیچ معامله ای به خودی خود صوری نیست و اتفاقاً کسی که در معاملۀ صوری شرکت میکند باید بسیار مواظب باشد چون اصل، صحت معاملات است.

 اصلِ صحت، حاکی از درستیِ معامله است لذا اگر صوری بودن قابل اثبات نباشد معامله، قابل خدشه نخواهد بود .

آریان دادوش | معامله صوری چیست

وکالت تخصصی حقوقی و قراردادها
وکالت تخصصی حقوقی و قراردادها

 

سخن پایانی

امروزه یکی از راه هایی که بسیاری از حقوق دانان و وکلای نابلد و بی وجدان برای رسیدن به اهداف شیطانی که موکلشان دارد و همچنین دست یابی به ثروت و جایگاه پیشنهاد میدهند معاملات صوریست ، با خواندن این مقاله تا حدودی با معامله صوری چیست و نکات آن آشنا میشوید و به اندازه ای که بتوانید به یک معامله از جهت صوری بودن شک کنید اطلاعات کافی خواهید داشت .

البته خواندن این مقاله و مقتالات حقوقی مرتبط هیچگاه جای مشاوره و مشورت با یک وکیل مجرب و قابل اعتماد را نخواهد گرفت توصیه گروه حقوقی آریان دادوش به شما خوانندگان این است درصورتی که مشکل حقوقی مشابه ای را دارید حتما با گروه حقوقی آریان دادوش درمیان بگذارید وکلای مجرب حقوقی موسسه آریان دادوش  به صورت رایگان و در کوتاه ترین زمان پاسخگوی شما خواهند بود .

از بهترین راه های دستیابی به اهداف این است که انرژیمان را در بخشش به دیگران متمرکز کنیم. اگر میخواهیم اعتماد به نفس خودمان بیشتر شود، سعی کنیم اعتماد به نفس اطرافیانمان را بالا ببریم. اگر حس امیدواری و مثبت اندیشی میخواهیم باید در شخص دیگری اینها را القا کنیم و اگر موفقیت را برای خودمان میخواهیم برای دیگران هم بخواهیم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524