شرایط سند رسمی

 

مقاله‌ای که در ادامه مطالعه خواهید کرد راجع به شرایط سند رسمی می‌باشد  البته توصیه آریان دادوش مطالعه انواع اسناد رسمی در کنار این مقاله میباشد .

همانطور که می‌دانید اسناد به طور کلی از مهمترین ادله اثبات در دعاوی  محسوب می‌شوند .

ادله جمع دلیل می‌باشد و در دعاوی که در مراجع صالح به هر دلیلی اقامه می‌شوند حال چه در مقام دفاع و چه در مقام اقامه کننده دعوا اسناد از مهم‌ترین ادله‌ای هستند که می‌تواند به کمک فرد برای اثبات ادعایش بیایند .

 

مطلب مرتبط | تنظیم سند رسمی

 

به طور عامیانه نیز می‌توانیم این مطلب را اینگونه بیان کنیم که در هنگامی که شخصی ادعایی می‌کند ما به او در  پاسخ می‌گوییم آیا برای ادعای سخنت  سندی هم داری ؟

 

مطلب مرتبط | وکیل الزام به تنظیم سند رسمی

 

شرایط سند رسمی
شرایط سند رسمی

 

سند چیست

 

پیشتر هم اشاره کردیم که سند از مهم‌ترین ادله اثبات دعوی می‌باشند حال چه این دعوا حقوقی باشد و چه کیفری و یا دعاوی دیگر ،  به کمک اسناد می‌توانیم ادعای خود را بسته به شرایط ثابت نماییم ، انواع سند به طور کلی به دو دسته سند عادی و سند رسمی تقسیم می‌شوند  که هر کدام شرایط و تشریفات خاص خود را دارند و در نتیجه از بار اثباتی متفاوتی نسبت به یکدیگر برخوردار هستند .

 

ادامه مطلب | وکیل ملکی تهران

آریان دادوش | شرایط سند رسمی

 در قانون مدنی در کتاب دوم مباحث با سرتیتر اسناد شروع می‌شوند که  قانون مدنی  سند را در ماده ۱۲۸۴ اینگونه تعریف نموده است :

سند عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد باشد.

نوشته را علی القاعده در صورتی می‌توان به مفهوم اصطلاحی سند دانست که از جمله دارای امضا ، اثر انگشت و یا مهر شخصی باشد که سند به او نسبت داده میشود .

نوشته‌ای که در اثبات اعمال حقوقی به کار می‌رود در صورتی سند است که به وسیله اشخاصی تنظیم و امضا شود که در ایجاد آن اعمال اثر دارند اطلاعات کسانی که عمل حقوقی را انجام نداده‌اند اگر با نوشته‌ای اعلام شود شهادتنامه است نه سند همچنین است گواهی اشخاص در وقوع حوادث و وقایع خارجی .

ممکن است نوشته‌ای در یک دعوی سند محسوب شود و در دعوای دیگر سند محسوب نشود .

در رابطه با شرایط سند رسمی ابتدا لازم است بدانیم که سند چیست و انواع آن به چه صورت است و چگونه می‌توانیم تفاوت سند رسمی را از باقی اسناد تشخیص دهیم .

 

ادامه مطلب | وکیل ملکی حقوقی

آریان دادوش | شرایط سند رسمی

 

 تفاوت شهادتنامه با سند

 

اگر بخواهیم تفاوت شهادتنامه با سند را در یک جمله بیان نماییم به این صورت است که شهادتنامه سند محسوب نمی‌شود و فقط اعتبار شهادت را خواهد داشت .

شهادتنامه بیان کتبی اطلاع اشخاصی است که در وقوع عمل حقوقی یا واقعه مورد استناد دخالت نداشته‌اند .

نتیجه‌ای که می‌توان گرفت به این صورت است که نوشته‌ای که در اثبات اعمال حقوقی به کار می‌رود اگر به وسیله اشخاصی تنظیم و امضا شود که در ایجاد آن اعمال اثر دارند سند محسوب خواهد شد در صورتی که هیچ یک از آن افراد عمل حقوقی را انجام نداده باشند و فقط اطلاعات آن اشخاص  نسبت به آن واقعه باشد ، شهادتنامه نامیده می‌شود .

 

 انواع سند

 

اسناد به طور کلی به دو دسته سند رسمی و سند عادی تقسیم می‌شوند و همانطور که در ماده ۱۲۸۶ قانون مدنی نیز به آن اشاره شده است سند بر دو نوع است رسمی و عادی .

 

اسناد و ادله اثبات دعوی ممکن است به صورت داده پیام باشد و هیچ محکمه یا اداره دولتی نمی‌تواند صرفاً به دلیل شکل و قالب داده پیام ارزش اثباتی آن را رد کند .

برای فکس  نمی‌توان بیش از کپی اصل سند اعتبار قائل شد بنابراین در صورت مطالبه باید اصل سند ارائه شود و الا همان کپی سند محاسبه می‌شود .

 

 شرایط سند رسمی

 

اسناد در کنار شهادت سوگند و اغراق با توجه به قانون آیین دادرسی مدنی جز ادله اثبات دعوی محسوب می‌شوند که البته همانطور که پیشتر هم به آن اشاره شد بر اساس آنکه سندی عادیست و یا رسمی بار اثبات ادعایی آن متفاوت خواهد بود.

بعد از توضیح تمامی موارد بالا و آشنا شدن با انواع سند همینطور سند عادی و سند رسمی قانون مدنی به شرایط سند رسمی آثار سند رسمی ، تنظیم سند رسمی  و  دعاوی که مربوط به اسناد رسمی و بویژه اسناد مالکیت است پرداخته است ،  البته در این مقاله ما به این دعاوی اشاره نخواهیم کرد و تنها به شرایط سند رسمی و نکات و مواردی که حول این موضوع هستند می‌پردازیم .

 

برای بالا بردن سطح اطلاعات خود در رابطه با دعاوی مربوط به اسناد رسمی و به ویژه سند مالکیت می‌توانید مقالات  مرتبط آریان دادوش را مطالعه فرمایید .

 

مطلب مرتبط | الزام به تنظیم سند رسمی ملک

آریان دادوش | شرایط سند رسمی

 

تعریف سند رسمی با توجه به ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی :  اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است .

منظور از مامور رسمی در ماده ۱۲۸۷ شخصی است که ماموریت او در قانون پیش بینی شده باشد اعم از اینکه مستخدم دولت باشند یا نباشند ،  به عنوان مثال سردفتران اسناد رسمی که مستخدم دولت نیستند .

بنابراین نه تنها ماموران وزارتخانه‌ها و مامورین شهرداری بلکه اعضای هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری و کانون کارشناسان رسمی و نیز موسسات و سازمان‌هایی که با اجازه قانون تاسیس شده‌اند را می‌توان مامور رسمی دانست .

گزارش اصلاحی که دادگاه در مقام اعلام سازش دو طرف دعوی تنظیم می‌کند یک سند رسمی است هرچند حاوی اعمال حقوقی و اقرار باشد .

ملاکی که برای رسمی تلقی کردن سند درنظر گرفته میشود  قانون زمان تنظیم سند میباشد .

 

 

سند عادی و سند رسمی
سند عادی و سند رسمی

 

 اعتبار اسناد رسمی

 

مفاد یک سند رسمی در صورتی معتبر می‌باشد که مخالف قوانین نباشد مخالف با نظم عمومی و اخلاق حسنه نیز سند را از اعتبار می‌اندازد .

رسمی بودن سند تنظیم کننده اعتبار محتوای آن نیست و تنها انتصاب سند به امضا کننده آن و وقوع مفاد و مضمون سند را معتبر می‌سازد و غیر از این کاری را انجام نخواهد داد .

 

به طور کلی منظور از اعتبار اسناد رسمی در مقاله شرایط سند رسمی ، معتبر بودن سند رسمی تنظیم شده که واجد الشرایط نیز میباشد نسبت به افردایست که سند درباره آنها اعتبار دارد و میتوانند به سند استناد نمایند .

 

اسناد رسمی درباره طرفین و وراث و قائم مقام آنان معتبر می‌باشد و اعتبار آنها نسبت به اشخاص ثالث در صورتی است که قانون تصریح کرده باشد ‌. ماده ۱۲ ۹۰ قانون مدنی

 

منظور از حدود اعتبار سند رسمی در ماده ۱۲۹۰ اثرات حقوقی مندرجات سند نسبت به اشخاص است.

نکته بسیار مهمی که در رابطه با اعتبار سند رسمی موجود است : حدود اعتبار سند رسمی و عادی نسبت به امضا کننده و قائم مقام آن برابر است .

آثار حقوقی سند اعم از عادی و رسمی بودن آن بر شخص ثالث تحمیل نمی‌شود اما در برخی موارد به طور استثنا قانونگذار اسناد رسمی را حتی علیه اشخاص ثالث نیز معتبر دانسته است.

البته شخص ثالث می‌تواند به سندی که بین دیگران تنظیم شده به عنوان دلیل و ادله دعوا علیه آنان استناد کند و تفاوتی بین سند عادی و رسمی در این موضوع نخواهد بود .

 

آریان دادوش | شرایط سند رسمی

 

 

 سند عادی چیست

 

نوع دیگری از اسناد که توسط افراد عادی و بدون دخالت رسمی مامورین دولتی تنظیم شوند نیز، دارای ارزش و اعتبار می باشند. به این موارد اسناد عادی می گویند.

 

مطابق با قانون آیین دادرسی مدنی، برای سند رسمی، ویژگی های مشخصی تعیین شده است. بنابراین زمانی که این ویژگی ها و شرایط موجود باشد، سند از نوع رسمی به حساب می آید. در غیر این صورت، به عنوان سند عادی نام گذاری می شود.

 

پیشتر هم به آن اشاره نمودیم وحالا هم دوباره به قولنامه ها و مبایعه نامه هایی که پیش از تنظیم سند رسمی میان طرفین تنظیم میشود از مهم ترین مثال های اسناد عادی میباشند.

 

البته نکته بسیاری مهمی که وجود دارد در رابطه به تفاوت میان اسناد عادی و رسمی یکی آثار این اسناد میباشد و دیگری تفاوت هایی ماهیتی است به عنوان مثال در رابطه با انواع اسناد رسمی انکار و تردید به هیچ عنوان عملی نخواهد بود در صورتی که درباره اسناد عادی اینگونه نیست.

 

پس نتیجه‌ای که می‌توان گرفت این است که بهتر است  به طور کامل اسناد رسمی و تعریف آنها را بدانیم ،  همچنین آگاه باشیم که سند در چه صورت رسمی تلقی می‌شود  با شناخت کامل این موارد می‌توانیم  هر سندی که در زمره این  موضوعات قرار نگرفت را سند عادی و یا نامی دیگر  که در قانون و عرف برای آن شمرده شده است  تلقی نماییم.

 

تنظیم سند رسمی
تنظیم سند رسمی

 

 سخن پایانی

 

در رابطه با شرایط سند رسمی می‌توان در یک جمله کوتاه به این نکته اشاره کرد که منظور از شرایط سند رسمی شرایطی می‌باشد که در صورت رعایت آن یک سند ،  رسمی تلقی خواهد شد ،  حال با توجه به چکیده مطالب بالا و همچنین قانون آیین دادرسی مدنی و نکاتی که در حقوق ثبت راجع به سند رسمی به آن اشاره شده است ،

می‌توان قاطعانه به این نکته اشاره کرد که سند رسمی مزیت‌های بسیاری نسبت به سند عادی دارد که یکی از مهم‌ترین آنها بار اثباتی این اسناد در دعاویست همچنین انکار و تردید  نسبت به سند رسمی وارد نیست و هیچ شخصی نمی‌تواند محتویات سند رسمی را انکار نماید در صورتی که در رابطه با سند عادی و اسناد عادی اینگونه نخواهد بود .

اما  این مزیت‌ها باعث نمی‌شود که ما نتیجه بگیریم که سند رسمی بهتر از سند عادی است و یا یک همچین دید ظاهری نسبت به کلیت اسناد داشته باشیم ،  چرا که اسناد عادی نیز با توجه به کاربرد خود می‌توانند در مواقع ضروری و  تحت شرایطی بسیار کاربردی‌تر از اسناد رسمی مورد استفاده قرار گیرند ،

همانطور که مستحضر هستید چک یک سند عادی لازم الاجراست  و  از اسناد رسمی محسوب نمیشود ولی همه ما از اهمیت بالای چک همچنین در برخی شرایط تاثیر بالای آن آگاهیم .

 

توصیه گروه حقوقی آریان دادوش در رابطه با هرگونه اقدام حقوقی  که منجر به تنظیم یک سند رسمی و یا سند عادی میشود ،  مشورت با یک وکیل متخصص در رابطه با آن موضوع پیش از اقدام است ،  چرا که با این کار و صرف هزینه‌ای بسیار اندک می‌توانید جلوی ضرر بزرگ‌تری را که در آینده خدای ناکرده اگر برای شما اتفاق خواهد افتاد را بگیرید .

البته در رابطه با عقود و معاملاتی که موضوع معامله آنها ملک و یا زمین می‌باشند  الزاماً با یک وکیل متخصص ملکی  مشورت نموده و حتی الامکان همراه او به جلسه قرارداد بروید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524