اجرت المثل ایام تصرف چیست

 تعریف اجرت المثل ایام تصرف

برای تعریف این عبارت ابتدا با این جمله شروع میکنیم که کسی که مالک یک ملک است مالک منافع حاصل از آن ملک نیز می باشد در نتیجه ،زمانی که شخص، بدون اذن و اجازه مالک و یا بدون وقوع عقدی صحیح، از منافع ملک شخصی دیگر به صورت غیر قانونی استفاده نماید، مالک یا نماینده قانونی وی می‌تواند، هزینه استفاده از ملک را مطالبه نماید. به این هزینه در قانون اجرت المثل ایام تصرف نامیده می شود.

بیشتر بخوانید | وکیل ملکی

اجرت المثل ایام تصرف
اجرت المثل ایام تصرف

دعاوی اجرت المثل ایام تصرف

پس می توان اجرت المثل را مبلغی دانست که شخص به دلیل استفاده بدون اجازه از منافع مالک می بایست به او بپردازد ، اگر شخص این مبلغ را پرداخت ننماید مالک می توان با ارائه لایحه به مرجع مربوطه خواستار این مبلغ شود به این گونه دعاوی ، دعاوی اجرت المثل ایام تصرف گفته می شود.

بیشتر بخوانید | وجه التزام قراردادی

دعاوی اجرت المثل ایام تصرف
دعاوی اجرت المثل ایام تصرف

شروط تحقق اجرت المثل ایام تصرف

مهم ترین شرط تحقق این دعاوی را می توان نبودن قرارداد بین صاحب مال و منافع و شخص ذی نفع نام برد چرا که اگر قراردادی مابین دو طرف امضا شده باشد ، دیگر مالک مستحق اجرت المسمی می باشد ، اجرت المسمی در اصطلاح حقوقی به اجاره بهایی گفته می‌شود که در قرارداد اجاره آمده است  و در اجاره نامه همیشه مبلغی به عنوان اجاره بها به صورت روزانه یا ماهیانه تعیین می‌شود.

مواد مربوط به اجرت المثل ایام تصرف

البته اگر موعد قرارداد به پایان برسد و بعد از آن نیز فرد از ملک استفاده نماید و با پایان قرارداد ملک را تخلیه نکرده باشد مالک می تواند اجرت المثل ایام تصرف را درخواست نماید.

مواد مربوط به این دعاوی و اجرتالمثل ایام تصرف ، مواد 494، 495، 501 و 631 قانون مدنی می باشد.

 

بیشتر بخوانید | قانون مدنی

اجرت المثل و اجرت المسمی
اجرت المثل و اجرت المسمی

تفاوت اجرت المثل ایام تصرف و اجرت المسمی

همانطور که در قبل به آن اشاره شد اجرت المسمی به آن مبلغی که در قرارداد اجاره به عنوان اجاره بها تعیین می شود گفته می شود و الی اجرت المثل آن مبلغی است که به خاطر تلف شدن مال از یک طرف به طرفی دیگر پرداخت می شود.

تفاوت دیگر بین اجرت المثل و اجرت المسمی نحوه تعیین این دو می باشد

نحوه تعیین اجرت المثل

اجرت المثل برخلاف اجرت المسمی که در قرارداد مبلغ آن ذکر می شود ، توسط کارشناس دادگاه تعیین می شود و چون دادگاه مبلغ تعیین شده را بدون کم و بیش می پذیرد لذا در پرونده ها و دعاوی مربوط به اجرت المثل ایام تصرف کارشناس یکی از نقش های اساسی را ایفا خواهد کرد.

خلاصه نکات

در صورتی که قراردادی برای ملکی که تصرف شده موجود نباشد و نتوان ارزشی برای جریمه آن مشخص کرد ،کارشناس و یا قاضی دادگاه با توجه به موارد مشابه این مبلغ را تعیین خواهند کرد اما اگر در قرارداد مبلغ اجاره بها و یا ارزش ملک مشخص باشد می توان از طریق همان نیز اجرت المثل را مشخص نمود.

بعد از به پایان رسیدن مدت اجاره ، مستاجر می بایست با اجازه مالک به تصرف ادامه دهد در غیر این صورت باید مبلغ اجرت المثل را بپردازد.

سخن پایانی

به عنوان کلام آخر در این مقاله و تمامی مقالات ملکی، گروه حقوقی آریان دادوش ، مشورت با یک وکیل ملکی متخصص را قبل از انجام هر کاری و یا تصمیمی به شما دوستان توصیه می کند ، البته در دیگر دعاوی حقوقی نیز توصیه یک متخصص کم تاثیر نیست اما در دعاوی حقوقی و ملکی می بایست مشورت نمود.

5 دیدگاه. جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524