آثار تنظیم سند رسمی

موضوعی که در ادامه به مطالعه آن خواهید پرداخت آثار تنظیم سند رسمی میباشد که یکی دیگر از مقولات حول محور اسناد رسمی است . امروزه شماره بالایی از دعاوی را ، اختلافات حقوقی تشکیل میدهند که بخش عمده ای از این اختلافات حقوقی در مراجع صالح مربوط به دعاوی ملکیست.

گروه حقوقی آریان دادوش با تکیه بر دانش و تجربه وکلای مجرب خود به این دعاوی  که  چهار دسته ی ملکی حقوقی ملکی کیفری ، اداری و ملکی ثبت تقسیم میشوند پرداخته و در رابطه با هر یک از آن ها مهم ترین مقالات و دعاوی را در سایت آریان دادوش منتشر کرده است.

 

بیشتر بخوانید |  وکیل ملکی

آثار تنظیم سند رسمی
آثار تنظیم سند رسمی

 

آثار تنظیم سند رسمی و به طور کلی دعاوی مربوط به اسناد همچون الزام به تنظیم سند رسمی ، ابطال سند ،  و … در دسته دعاوی ملکی ثبتی قرار میگیرند که در صورت بروز هرگونه اختلاف شما میتوانید از وکلای ملکی ثبتی آریان دادوش مشاوره راهنمایی دریافت نمایید.

 

ادامه مطلب | وکیل الزام به تنظیم سند رسمی

 

پیشتر از این راجعبه تنظیم سند رسمی صحبت کردیم و مختصر توضیحی راجعه با اسناد ، سند عادی و سند رسمی چیست ، برای شما عزیزان در سایت آریان دادوش ارائه کردیم یکی دیگر از مباحث مهمی که با مطالعه آن فهم عمیقتری نسبت به سند رسمی و همچنین دلایلی که اسناد به طور رسمی تنظیم میشوند همین مقاله ایست که در ادامه خواهید خواند .

بهتر است پیش از ورود به مبحث خلاصه توضیحی راجعبه سند و انواع سند از دیگاه قانون همچنین تنظیم سند بدانید ، البته با مطالعه مقالاتی که در پارگراف بالا با رنگ قرمز مشخص شده است میتوانید اطلاعات خود را به شکل مفهومی تر بالا ببرید.

انواع سند ( سند عادی و سند رسمی )

سند : از منظر حقوق مدنی هر نوشته ای که در مقام دفاع یا دعوا قابل استناد باشد و دارای مهر و یا امضای شخصی که سند به او منسوب شده باشد اما از نظر لغوی هر نوشته یا غیر نوشته ای که بتوان به آن استناد نمود.

انواع سند :  اسناد به طور کلی بر اساس معیارها و به اعتبارهای متفاوت قابل تقسیم بندی هستند به عنوان مثال مالی غیر مالی ذمه ای و…

اما قانونگذار سند را در ماده ۱۲۸۶  قانون مدنی بر اساس درجه اعتبار و توان اثباتی به دو دسته سند عادی و سند رسمی تقسیم نموده است.

از دیدگاه قانون مدنی  سند عادی سندی است که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی  و همچنین نزد سایر مامورین رسمی  تنظیم نشده باشد  این اسناد می‌تواند بین دو  یا چند نفر  به طور دستنویس و یا تایپ شده در مکانی غیر  موارد بالا تنظیم شود همانند مبایع‌نامه‌های دست‌نویس که در خانه و یا مغازه بین دو یا چند نفر تنظیم می‌شوند.

از دیدگاه قانون و یا حقوق ثبت سند رسمی سندی است که در دفاتر اسناد رسمی و توسط سردفتران و دفتریاران تنظیم می‌شود و هر سندی به غیر از این اسناد سند رسمی نیست  و می‌تواند سند عادی سند مالکیت و… نامیده شود.

تعریف سند رسمی با توجه به ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی :  اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد رسمی هستند.

آثار تنظیم سند رسمی

در مقاله های پیشین و دیگری مطالعه کردیم که ثبت املاک اجباریست و تنظیم سند برای آن ها اجباری میباشد ولی ثبت اسناد اختیاریست مگر در موارد استثنایی که به طور کامل  در مقاله تنظیم سند رسمی شرح دادیم ، حال منظور از آثار تنظیم سند رسمی  چیست آیا فقط منظور آثار حقوقی تنظیم و ثبت سند است ؟

تنظیم سند رسمی آثار و مزایایی دارد که در چند دسته مهم طبقه بندی میشوند ،  این آثار میتواند امنیتی ، اقتصادی و حقوقی باشند که در ادامه راجعبه هریک توضیح داده ایم تا بتوانید درک کنید چرا تنظیم سند به طور رسمی در بسیاری موارد اجباری شده بالاخص برای املاک .

ادامه مطلب | وکیل ملکی تهران

آریان دادوش | آثار تنظیم سند رسمی

آثار و مزایای تنظیم سند رسمی

 دلیل ثبت سند رسمی چیست با خواندن ادامه مطالب این موضوع برای شما واضحتر خواهد شد که چرا سیستم قضایی کشور به ثبت سند به شکل رسمی تاکید دارد ، این دلایل شامل سه مورد میشوند :

آثار امنیتی

 آثار اقتصادی

آثار حقوقی

 در ادامه به بررسی هر یک از این آثار  و نکات حائز اهمیت حول آنها که موجب شد مساله تنظیم اسناد به طور رسمی از نظر قانونگذار  مورد اهمیت واقع شود میپردازیم.

آثار سند رسمی چیست
آثار سند رسمی چیست

  آثار امنیتی تنظیم سند

 

 در رابطه با اثر امنیتی تنظیم اسناد رسمی می‌توان این بخش را به دو قسمت بسیار مهم تقسیم بندی نمود :

  • امنیت سرزمینی و ملی
  •  امنیت قضایی

  •  امنیت سرزمینی و ملی:  وقتی که یک سند رسمی تنظیم می‌شود از حیث امنیتی دارای اثرهایی است ، وقتی برای ثبت یک سند طرفین به دفتر اسناد رسمی مراجعه می‌کنند مامور رسمی درخواست طرفین را بررسی و با قانون انطباق می‌دهد تا پی ببرد که مانع قانونی وجود دارد یا خیر و بعد اقدام به تنظیم و ثبت سند می‌کند.

 این کار توسط سردفتر انجام می‌گیرد که یک سری تبعات دارد مثلاً در مواردی که زمین جز اراضی ملی باشد سردفتر پس از بررسی مدارک و استعلام‌های لازم به این نکته پی می‌برد و طرفین را آگاه می‌کند که مانع قانونی وجود دارد و تبعاً طرفین از انجام این معامله ممانعت می‌کنند.

 در حالی که اگر سند عادی بود هیچگاه متوجه این مانع نمی‌شدند. تنظیم سند به شکل رسمی باعث می‌شود که اراضی ملی محافظت شوند تعرض به زمین‌های ملی و فسادهای ملی و زمین خواری صورت نگیرد.

 در واقع امنیت ملی ایجاد می‌شود همچنین از تملک اتباع بیگانه جلوگیری می‌کند.

 

آریان دادوش | آثار تنظیم سند رسمی

 

 مثلاً هنگامی که بیگانه‌ای قصد دارد زمینی را خریداری کند اگر چنین کاری را در قالب سند عادی انجام دهد شاید هیچ وقت متوجه مانع قانونی نشود ولی اگر به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند سر دفتر وجود مانع قانونی را به طرفین اعلام و برای این کار مجوز می‌خواهد.

 پس تنظیم سند رسمی باعث می‌شود که کشور از لحاظ ملی و سرزمینی مصون بماند و این بود اثر امنیت سرزمینی و ملی تنظیم سند رسمی.

  •  امنیت قضایی :  بهترین راه تثبیت یک رابطه حقوقی تنظیم سند رسمی است که از اینجا دعوا و خصومت در آینده جلوگیری می‌کند در واقع به واسطه حضور در دفتر اسناد رسمی و بررسی مواد قانونی توسط سردفتر از ایجاد دعوا پیشگیری می‌شود و امنیت حقوقی در روابط افزایش می‌یابد.

 زمانی که دعوایی در دادگاه مطرح است یکی از ادله‌ای که طرفین می‌توانند ارائه دهند سند رسمی می‌باشد که دلیلی قوی و محکم است سند رسمی باعث جلوگیری از اطاله دادرسی می‌شود و دعوا با سرعت حل و فصل خواهد شد.

 پس وجود سند رسمی منجر به کاهش کار محاکم و تسریع رسیدگی قضایی و خاتمه دعاوی می‌شود پس تنظیم سند به شکل رسمی از ایجاد ناامنی قضایی جلوگیری می‌کند.

  آثار حقوقی تنظیم سند رسمی

 همانطور که می‌دانید تنظیم سند رسمی یک عمل حقوقی است لذا آثار حقوقی تنظیم سند رسمی به بخش‌های گوناگونی تقسیم بندی می‌شوند که به طور کامل و مبرهن برای شما عزیزان آورده‌ایم.

  •  لازم الاجرا بودن سند رسمی
  •  قوه اثباتی سند رسمی
  •  عدم امکان تردید و انکار اعتبار تاریخ سند رسمی
  • صدور قرار تامین خواسته
  • اعتبار رونوشت اسناد رسمی

 

 لازم الاجرا بودن سند رسمی :  قوه اجراییه و قدرت بالای سند رسمی به موجب مواد ۹۲ و ۹۳ قانون ثبت کلیه اسناد رسمی لازم الاجرا هستند .

 تعهداتی که در سند رسمی وجود دارد بدون نیاز به هیچ اقدامی ( رفتن به دادگاه و طی مراحل طولانی دادرسی ) قابل اجرا شدن هستند.

 ماده ۹۲ مدلول  کلیه اسناد رسمی راجع به دیوان و سایر اموال منقول بدون احتیاج حکمی از محاکم عدلیه لازم الاجراست مگر در مورد تسلیم عین منقولی که شخص ثالثی متصرف و مدعی مالکیت آن باشد.

 ماده ۹۳ کلیه اسناد رسمی راجع به معاملات املاک ثبت شده مستقلاً و بدون مراجعه به حاکم لازم الاجرا است.

 قوه اثباتی سند رسمی :  اسناد رسمی یکی از دلایل مهم در محاکم هستند و صرف وجودشان دارای اعتبار می‌باشد و ممکن است یک سری از دعواها به راحتی حل و فصل شوند.

 عدم امکان تردید و انکار :  ادعای تردید و انکار در مورد سند رسمی مسموع نیست و ادعای جعل نیز اگر وجود داشته باشد باید به اثبات برسد قانونگذار بیان داشته است نسبت به سند رسمی ایراد انکار و تردید وجود ندارد ( جعل در صورت اثبات مسموع است)  زیرا مامور رسمی که از طرف قانون دارای صلاحیت (  برای این صلاحیت قاضی ارزش و اعتبار زیادی قائل است )  است ناظر بر چنین امری می‌باشد.

 اعتبار تاریخ سند رسمی و عدم شمول مرور زمان :  تاریخ سند رسمی نسبت به اشخاص ثالث هم دارای اعتبار است در حالی که در مورد سند عادی چنین مزیتی وجود ندارد ماده ۱۳۰۵ قانون مدنی و اینکه سند رسمی هیچگاه شمول مرور زمان نمی‌شود.

 سندی که ۵۰ سال پیش تنظیم شده همیشه دارای اعتبار خواهد بود.

 صدور قرار تامین خواسته :  ماده ۱۰۸ قانون آیین دادرسی مدنی :  خواهان می‌تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به دعوایا در جریان دادرسی تا وقتی که حکم قطعی صادر نشده است در موارد زیر از دادگاه درخواست تامین خواسته نماید و دادگاه مکلف به قبول آن است :

دعوا مستند به سند رسمی باشد ، ماده ۱۱۰ قانون آیین دادرسی مدنی ”  در دعاوی که مستند آنها چک یا سفته یا برات باشد و همچنین در مورد دعاوی مستند به اسناد رسمی و دعاوی علیه متوقف خوانده نمی‌تواند برای تامین خسارت احتمالی خود تقاضای تامین نماید “

 اعتبار رونوشت اسناد رسمی :  وقتی سندی که در دفتر اسناد رسمی منعقد شده گم شود شخص می‌تواند با مراجعه به دفتر اسناد رسمی یک  رونوشت از آن تهیه کند و این رونوشت دارای همان اعتباری است که اصل سند داشته است زمانی که رونوشت برای اصل سند داده شود در حکم همان اصل سند است.

آثار حقوقی تنظیم سند رسمی
آثار حقوقی تنظیم سند رسمی

 

آثار اقتصادی

 در موارد بالا آثار حقوقی و آثار سرزمینی ملی تنظیم سند رسمی را بررسی نمودیم  حال در این بخش به بررسی آثار اقتصادی تنظیم سند رسمی می‌پردازیم   این آثار شامل سه مقوله جداگانه می‌باشند :

  •  افزایش درآمد دولت
  • افزایش سرمایه گذاری و رونق معاملات
  •  اشتغال زایی

 

 افزایش درآمد دولت ، هر سند رسمی که تنظیم می‌شود بخشی از هزینه‌های تنظیم به خزانه دولت واریز می‌شود پس با اینکه هزینه‌ای برای دولت ندارد ولی منبع درآمد دولت است .

از طرف دیگر اشخاص برای تنظیم سند ملزم به اخذ استعلام‌ها و مفاصا  حساب‌ها و گواهی‌هایی هستند که برای اخذ آنها می‌بایست دیون معوق خود به دولت را پرداخت کنند بنابراین تنظیم سند رسمی موجب وصول این مبالغ نیز می‌گردد .

 افزایش سرمایه‌گذاری و رونق معاملات زمانی که در یک شهر یا منطقه‌ای همه املاک و معاملات با اسناد رسمی انجام می‌شود شخصی که قصد سرمایه‌گذاری دارد در این شهر با امنیت خاطر سرمایه‌گذاری می‌کند زیرا سرمایه‌اش در امنیت است و به سوابق املاک و معاملات دسترسی دارد .

و در نهایت وجود سند رسمی باعث افزایش معاملات رونق اقتصادی می‌شود و از طرف دیگر وجود امنیت اقتصادی و حقوقی موجب سهولت و افزایش پرداخت تسهیلات  همچنین وام به اشخاص می‌گردد و در رونق اقتصادی تاثیر مثبتی خواهد داشت.

 اشتغال زایی : تنظیم سند رسمی با دفاتر اسناد رسمی است و  وقتی دفتری تاسیس می‌شود برای انجام امور خود چندین کارمند استخدام می‌کند .

پس در واقع باعث اشتغال زایی می‌شود و بدون آنکه هزینه‌ای از دولت دریافت کند یا کمک اقتصادی بگیرد موجب کاهش بیکاری و بهبود اوضاع اقتصادی می‌گردد پس در مجموع تنظیم سند رسمی به چرخه اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.

 در رابطه با دفاتر اسناد رسمی هم به طور خلاصه می‌توان گفت دفاتر اسناد رسمی محل ثبت سند و تنظیم اسناد رسمی می‌باشند که تاریخچه شکل‌گیری آن از زمان صفویه و ثبت روابط و معاملاتی که به عهده فقها و مجتهدین سپرده شده بود برخواهد گشت و شروع اصلی آن در دوره قاجار بود.

سخن پایانی

موضوع سند و انواع آن ، تنظیم سند و آثار تنظیم سند رسمی از مباحث بنیادین حقوقی ثبت میباشد که ریشه آن به دوره های دورتری در تاریخ باز میگردد ولی همین مباحث بنیادین کلید و چراغ راه تمامی حقوقدانان وکلا و قضات در حل بسیاری از اختلافات ملکی و ثبتی است.

آریان دادوش در مقالات متعدد و بسیاری در رابطه با دعاوی ملکی ثبتی صحبت نموده از جمله الزام به تنظیم سند رسمی همچنین ابطال سند رسمی به علت وجود معارض و یا دلایل دیگر ، ابطال مبایعه نامه و … که برای درک بهتر این دعاوی و پیشبرد روند رسیدگی و یا حتی جلوگیری از بروز این اختلافات خواندن این مطالب الزامیست.

به عنوان سخن آخر که میتوان آن را نوعی توصیه دانست ، لزوما قبل از انجام هرگونه معامله ای و تنظیم سند مربوط به آن با یک وکیل متخصص و مجرب در آن زمینه مشورت نمایید چرا که  پبشگیری بهتر از درمان خواهد بود و اما اگز به هر دلیلی اختلافی پیش آمد در رابطه با اختلاف با وکیل مربوط مشورت نمایید.

برای دریافت مشاوره و راهنمایی از وکلای ملکی گروه حقوقی آریان دادوش می‌توانید با شماره 09124184507  تماس گرفته و بعد از طرح سوال خود  با وکیل مربوطه صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت را پر کنید
این قسمت را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

 مطالب مرتبط 

برای دریافت مشاوره تلفنی از وکلای گروه آریان دادوش تماس یا از طریق پیام در ارتباط باشید.
09122491524